Powiem Wam szczerze, że za mazurkami nie przepadam. Sama ich też nie robię, jadam tylko, jak jestem w gościach na Wielkanoc. W tym roku postanowiłam wrócić do wielkanocnej tradycji z czasów, kiedy dzieci były małe i zrobilam torcik waflowy z domową polewą czekoladową. Przyozdobiłam go w motywy bazi, z suszonych moreli i płatków migdałowych.
TORCIK WAFLOWY
3 duże okrągłe wafle
½ kostki masła
4 łyżki cukru
¼ szklanki wody lub mleka
3 łyżki kakao
łyżeczka mąki ziemniaczanej
aromat rumowy
do ozdoby: suszone morele, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kandyzowane skórki kolorowe
Masło, wodę i cukier włożyłam w misce do kuchenki mikrofalowej na 600 W na 5 m4 min. Po tym czasie dodalam kakao, wymieszałam dokładnie, wtsawiłam na 400 W na 4-5 min. Wyjęłam, zamieszałam i dodałam aromat i mąkę ziemniaczaną, co daje polewie ładny połysk i zapobiega pękaniu na cieście. Posmarowalam wafle, dociskając każdy, ozdobiłam na wierzchu i zostawilam na kilka godzin do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Torcik jest pyszny i chrupiący !
Smacznego !
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Ale fajny pomysł:)