Bardzo lubię sałatkę grecką i kiedy ostatnio zalegała mi w lodówce feta, postanowiłam ją wykorzystać. Nie miałam jednak w domu oliwek, zastąpiłam je więc kolorową papryką. Wypróbowałam też sos sałatkowy, który dostałam od Winiar. Wybrałam ziołowy z koperkiem. Koperek warto dodawać do sałatek, w których łączymy zielonego ogórka z pomidorem. Ogórek niszczy witaminę C w pomidorach, a jeśli dodamy do niego koperek( i/lub coś kwaśnego), zatrzymamy ten proces. Dlatego posypałam też ogórki świeżym koperkiem, zanim połączyłam je z pomidorami.
SAŁATKA POMIDOROWO-OGÓRKOWA Z FETĄ I PAPRYKĄ
2-3 pomidory
zielony ogórek
dymka ze szczypiorem
żółta papryka
kawałek sera feta
2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony
Najpierw pokroiłam na plasterki ogórki, posoliłam je i posypałam koperkiem. Paprykę podzieliłam na kawałki, pomidory i cebulę na plasterki. Wymieszałam to wszystko z sosem, ułożyłam na półmisku po czym posypałam solą ziołową i pieprzem z młynka. Na koniec pokruszyłam na to fetę i wrzuciłam posiekany szczypior z dymki.
Nie była to klasyczna grecka sałatka, ale bardzo nam smakowała na letnia kolację.
Smacznego !
Pycha!:)
Potwierdzam Marta 🙂
Bardzo lubię takie sałatki 🙂
no dla mnie w sam raz ;))) bo klasyczna nie bardzo lubię ze względu na oliwki 😉
Iza, ja też za nimi nie przepadam !
Ja też wolę wersję bez oliwek . Smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję Basiu 🙂
Pysznosci, bardzo lubię. Też robię sobie jakąś tam swoją wersję, każda taka sałatka jest pyszna. Prawda, Grażynko?:)
Prawda, każda wariacja na temat greckiej smakuje 🙂
Uwielbiam takie sałatki! Wygląda niesamowicie apetycznie!