Dlaczego dla niespodziewanych gości? Bo szybko się ją robi a i składniki nie są skomplikowane i przeważnie są w domu. W czasie, gdy gotują się jajka, kroimy pomidory i ogórki na ósemki, wykładamy półmisek sałatą lub inną zieleniną, na końcu wszystko malowniczo układamy i ozdabiamy kleksami z majonezu. Watro mieć do niej dobre kiszone ogórki, takie, jak na przykład te
W sezonie, gdy brak pomidorów, zastępuję je czasem papryką pomidorową za słoika. A ogórki kiszone można czasem zastąpić dobrymi korniszonami. Przejdźmy do konkretów:
SAŁATKA JAJECZNO-POMIDOROWO-OGÓRKOWA
4 jajka ugotowane na twardo
3-4 pomidory
3-4 średnie kiszone ogórki
sałata lub kapusta pekińska
majonez
sól, pieprz, szczypiorek lub inna zielenina
Jak już wspomniałam, gdy jajka się gotują, wykładamy półmisek liśćmi zielonej sałaty i lekko solimy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórki na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek. Układamy to wszystko na przemian, zostawiając miejsce dla jajek. Gdy te będą gotowe, studzimy je lekko, obieramy i kroimy na ćwiartki. Uzupełniamy nimi naszą sałatkę. Ozdabiamy kleksami majonezu i posypujemy solą i kto chce- pieprzem. Na koniec ozdabiamy zieleniną, najlepiej szczypiorkiem. Szybka, smaczna i efektowna kolorystycznie.
Smacznego!