Kiedy zainspirowana przepisem podrózującego po Polsce Karola Okrasy zdecydowałam się wypróbować jego przepis prezentowany w Ciechocinku na pierś gęsi peklowaną w soli z dodatkiem cukru, byłam zachwycona efektem. Autor programu wspomniał też , że podobnie można przygotować i pierś kaczki. Zrobiłam to podczas majowego weekendu i byłam po raz kolejny zachwycona efektem. Powiem nawet z pewną nieśmiałością, że pierś kaczki peklowana w soli z cukrem, z dodatkiem aromatycznej nalewki na porzeczkach smakowała mi bardziej, niż ta z gęsi. Jej smak może spokojnie konkurowac z każdą dobrą dojrzewającą szynką, jest bardzo aromatyczny. Na dodatek sposób jej przygotowania jest w miarę szybki i prosty.
PIERŚ KACZKI PEKLOWANA W SOLI Z CUKREM
Filety z podwójnej piersi kaczki, bez kości, skóry i tłuszczu
około pół kilograma soli ( najlepiej kamiennej)
około pół szklanki cukru ( stosunek soli do cukru 4:1)
trochę aromatycznego alkoholu ( miałam nalewkę porzeczkową)
Mieszamy sól z cukrem. Wsypujemy na dno naczynia , takiego, w którym zmieszczą się piersi , kładziemy mięso i zasypujemy dokładnie . Na wierzchu skrapiamy alkoholem, ja dałam nalewkę porzeczkową , mięso z kaczki lubi słodkie dodatki. Wstawiłam naczynie do lodówki.
Piersi wyjęłam po 36 godzinach i dokładnie , dość długo wypłukałam z soli po czym osuszyłam ściereczką.
Jemy pokrojone w cienkie plastry, tak, jak dojrzewajacą szynkę. Mięso miało jej konsytsencję, smak z jednej strony delikatny od cukru a z drugiej wyrazisty od soli, aromat porzeczkowej nalewki był dodatkową atrakcją. To jedna z moich najbardziej udanych domowych wędlin.
Zrobiłam do niej chutney z rabarbaru , ale napiszę o nim innym razem. Na zdjęciu widać też moją inną wędlinę, z piersi kurczaka, peklowaną w solance. Dodatkami są też rzodkiewki kiszone z marchewką – na wiosnę warto robić kiszonki, by uzupełnić zapasy witamin. O tym jak zrobić to w szybki i skuteczny sposób przekonałam się przeglądając mikroorganizmy.com.pl .
Kiszonki to cenne dodatki, domowe wędliny też warto robić, zwłaszcza jak nie wymaga to wiele wysiłku czy specjalnego sprzętu jak te z piersi kaczki.
Smacznego !
Wszystko fajnie brzmi, ale mam pytania:
– proporcje: jedna pierś, dwie, trzy do takiej ilości soli i cukru?
– czy sól peklowa, będzie lepsza od zwykłej?
– czy nacinamy skórę?
– czy naukuwamy mięso?
– czy jeszcze jakoś inaczej?
– czy skórą kładziemy pierś na soli i cukrze, a drugą stronę polewamy nalewką?
dwie piersi
tylko zwykla sól
nie nacinamy skóry
nie nakłuwamy mięsa
skórę zdejmujemy
wszystko napisałam, prosze przeczytać dokładnie
Bardzo dziękuję.
Rzeczywiście wszystko Pani napisała.
wygląda na to, że czytałem pobieżnie i zbyt spontanicznie zadałem pytania:)
Pozdrawiam,
Piotr
Czy można w ten sam sposób zrobić pierś kurczaka?
Nie , kaczka to czerwone mięso, na blogu mam inne przepisy na peklowaną i parzoną pierś z kurczaka. Kurczaka nie jemy na surowo !
Dzięki