Bardzo lubie piec wytrawne ciasta, teraz w sezonie piknikowym na pewno będę to robić częściej. Takie ciasta łatwo przetransportować, podzielić, wystarczy zabrać w słoiczku jakiś fajny dip na bazie jogurtu i mamy ciekawe danie , którym możemy zaskoczyć uczestników pikniku. To jest z dodatkiem serów, co wzmacnia różnorodność smaków. Jest trwałe, nie zespuje się nawet, jak jest gorąco.
WTRAWNE CIASTO Z POKRZYWĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SERAMI
Kubek młodych pokrzyw ( z większych górne listki)
60 g suszonych pomidorów z oleju
1, 5 szklanki mąki pszennej zwykłej
ok. 20 dkg różnych serów
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml wody gazowanej
sól, pieprz ( dałam czarny z młynka i ziołowy)
ulubione zioła ( u mnie szczypiorek, suszona bazylia i oregano, dałam też Ziółka Małgosi)
Na formę kwadratową 24 cm
Suszone pomidory pokroiłam drobno, pokrzywy umyłam w kilku wodach, osuszyłam i posiekałam. Jajka roztrzepałam z wodą i olejem, stopniowo dodawałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Doprawiłam w/w ziołami, solą i pieprzami, na koniec dodałam posiekane pokrzywy, sery i pomidory.
Wlałam ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piekłam w 175 C około 40 minut.
Takie ciasto można zabrać ze sobą też w podróż, np jadąc w góry do ośrodka perlapoludnia.pl razem z dziećmi. Na pewno będzie smakowało.
W sezonie warto wykorzystywać jadalne chwasty do potraw, są smaczne i zdrowe.
Smacznego !
Myślę, że jest pyszne. Mam wiosna całe łany pokrzyw obok domu na wsi, więc surowca nie zabraknie 🙂