Wrzesień to czas obfitości świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych sposobów ich przyrządzania jest faszerowanie. Tym razem nadziałam połówki papryki mięsem mielonym przygotowanym jak na klopsy. Paprykę najpierw obsmażyłam na patelni grillowej a po nadzianiu udusiłam w rondlu.
PAPRYKA NADZIEWANA KLOPSEM
kilka kolorowych papryk
ok. pół kilo mięsa mielonego
cebula
namoczona bułka
trochę bulionu
sól, pieprz, majeranek
1 jajko
Papryki rozcięłam na połówki, bo tak mi się lepiej nakłada farsz, posoliłam a po chwili obsmażyłam z obu stron na patelni grillowej.
Mięso podsmażyłam trochę na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Bułkę namoczyłam w bulionie, potem dobrze odcisnęłam i rozdrobniłam. Połączyłam z ostudzonym lekko mięsem, wbiłam jajko, wymieszałam i doprawiłam.
Nałożyłam farszu do połówek papryk, ułożyłam je ciasno w rondlu, podlałam bulionem i dusiłam pod przykryciem około 20 minut.
Tak nadziane papryki bardzo nam zasmakowały. Zjedliśmy je z zieloną salatą i pomidorami. Smacznego !