W ubiegłym roku odkryłam tartą miętę z cukrem jako doskonały dodatek do deserów. Podczas tegorocznych upałów wykorzystałam ją dwa razy: do koktajlu i do lodów. Jako dodatek smakowy wybrałam arbuza, bo doskonale komponuje się z miętą i świetnie orzeźwia.
Tartą miętę robię siekając drobno umyte listki i ucierając je z cukrem drewnianą łyżką w kubku. Zmiksowanego arbuza do koktajlu dodałam razem z sokiem, który się wytworzył podczas miksowania, do lodów odcedziłam go na gęstym sitku i dodałam tylko miąższ.
KOKTAJL ARBUZOWO-MIĘTOWY
litr maślanki
2 łyżki cukru
łyżka mięty utartej z cukrem
szklanka przecieru arbuzowego
Nie było tu wielkiej filozofii – po prostu wszystko zmiksowałam.
LODY ARBUZOWO-MIĘTOWE
400ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki odcedzonego musu arbuzowego
łyżka mięty utartej z cukrem
2 łyżki mocnego naparu z mięty, wystudzonego
Schłodzoną śmietankę utrzepałam z cukrem-pudrem. Miksując na najmniejszych obrotach dodałam arbuz, napar i miętę. Nie mam maszynki do lodów, więc wstawiłam do zamrażalnika i mieszałam co pół godziny. Po dwóch godzinach lody były gotowe.
Jeden i drugi deser był pyszny i orzeźwiający. Polecam nie tylko na upały.
Smacznego!
Podoba mi się to połączenie mięty z arbuzem 🙂
Pyszne jest 🙂
idealne na upały, i koktajl i lody 🙂
Oj tak, są bardzo orzeźwiające 🙂
apetycznie wyglądają mniamm
mniam!