Jadam ostatnio dietetycznie i krewetki z warzywami w mleczku kokosowym w takiej, delikatnej wersji były dla mnie. Dla reszty Rodzinki doprawiłam ją jeszcze żółtą pastą curry. Prócz krewetek „konkretny ” wkład- to piersi kurczaka i filet z mintaja. Mleczko kokosowe było fajnym dodatkiem a ryż stanowił bazę dania.
KREWETKI Z KURCZAKIEM , RYBĄ I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
250 g krewetek ( miałam mrożone)
filet z kurczaka
filet z mintaja
2 marchewki, mała cukinia
żółta papryka, 2 gałązki selera naciowego, natka pietruszki
sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona
łyżka pasty curry
nieco oliwy i masła
ugotowany ryż basmati
bulion warzywny
1/2 szklanki domowego mleczka kokosowego
Na niewielkiej ilości oliwy i masła podsmażyłam pokrojone mięso z kurczaka, potem dodałam skropioną cytryną rybę i plasterki marchewek. Podlałam nieco bulionem i dodawałam stopniowo : kawałki papryki, selera naciowego, cukinii. Dodałam sól, pieprz i kolendrę, dusiłam do miękkości ( kilka minut). Na koniec wrzuciłam krewetki i dusiłam chwilę, aż zmiękły. Dolałam mleczko kokosowe , zamieszałam, posypałam natką pietruszki.
Po odłożeniu porcji dla siebie, doprawiłam resztę pastą curry.
Smakowało zarówno mnie w dietetycznej wersji, jak i reszcie w ostrzejszej. Domowe mleczko kokosowe ciekawie uzupełniło smaki.
Smacznego !
ładne i pyszne danko!! bardzo mi sie podoba i zapisuje 😉
Smacznego życzę 🙂