Deser cynamonowo-miętowy na 12 rocznicę bloga

deser cynamonowo-miętowy

Podobno 13 maja to bywa pechowa data , ale dla mnie jest bardzo szczęśliwa. Dwanaście lat temu moja młodsza ( 12-letnia wtedy) córka stwierdziła, że robię w kuchni na tyle ciekawe rzeczy, że warto to pokazać w Internecie, założyła mi bloga , na darmowej platformie bloog.pl i pokazała, jak mam robić wpisy. Początkowo nie było zdjęć, przez pierwszy rok wpisy zdarzały się sporadycznie, ale jak rok później pojawił się agregator kulinarnych blogów, miejsce nie tylko prezentacji potraw, ale też wirtualnych spotkań i pogaduszek, wciągnęłam się w blogowanie i zostało mi do dziś. Więcej wspomnień można znaleźć w innych urodzinowych wpisach , zacytuję tylko po raz kolejny córkę „zakładając bloga dałam Ci drugie życie”. To prawda, mogę tu realizować swoje pasje – do gotowania i pisania, odbyłam mnóstwo ciekawych kulinarnych podróży , poznałam wielu wspaniałych ludzi, mam sporą kolekcję autografów :

autografy blogerów kulinarnych

Czas izolacji z powodu koronawirusa wykorzystuję robiąc porządki w zdjęciach , uzupełniam te stracone wraz z bloog.pl w starych wpisach i wspominam miłe chwile. A wczoraj zauważyłam , że na blogu jest sporo wejśc na moją podstronę z limerykami :

Zaczęłam je pisać na początku blogowania, nawet kilka było publikowanych w konkursach miesięcznika literackiego Bluszcz. Dziś mimo mojego święta mam nastrój raczej na innego rodzaju wiersze , więc może lepiej przejdźmy do deseru :

DESER CYNAMONOWO-MIĘTOWY

  • masa serowo -jogutrowa taka jak tutaj ( kubek)
  • łyżeczka kakao
  • dwie łyżki czekośliwki
  • kilka pokruszonych herbatników
  • wafelek
  • tarta mięta
  • cynamon
  • owoce ( u mnie jagody kamczackie znalezione wczoraj w ogrodzie 🙂

Właściwie nie chciało mi się robić deseru, ale wczoraj pieląc w ogrodzie znalazłam już na krzaczkach posadzonych rok temu kilka jagód kamczackich i zrobiłam sobie improwizowany deser z masy serowo- jogurtowej.

jagody kamczackie znalezione 12 maja

Do połowy masy dodałam kakao i sporą szczyptę cynamonu . Na dno szerokiej szklanki włożyłam pokruszone herbatniki i przykryłam je domowym dżemem śliwkowym z czekoladą i cynamonem. Na to łyżka białej masy i tarta mięta, potem masa z kakao i na wierzch znów reszta białej. Posypałam jagodami i tartą miętą, włożyłam kawałek wafelka, za pomocą którego deser przyjemniej zjeść.

Całość wyszła bardzo smaczna, uwielbiam zarówno miętę jak i cynamon, to było dla mnie prawdziwe comfort food na poprawę nastroju. A teraz poprzeglądam sobie rocznicowe wpisy i relacje z fajnych wydarzeń , przez 12 lat sporo się tego zebrało.

Smacznego !

8 przemyśleń nt. „Deser cynamonowo-miętowy na 12 rocznicę bloga

  1. Grażynko 🙂
    Gratuluję wytrwałości i życzę wielu następnych „smacznych” lat blogowania.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

      1. Miałam długą przerwę w blogowaniu i spokojnym gotowaniu. Teraz wracam powoli, ale to jest zupełnie inny powrót niż wcześniej myślałam. Nie tylko z powodu obecnej pandemii, ale przede wszystkim ze względu na ogromne zmiany w kulinarnej blogosferze.
        Właściwie słowo blogosfera jest już archaiczne w porównaniu z nowymi technicznie wynalazkami, na które przerzuca się większość blogerów.
        Ze smutkiem odnotowałam zniknięcie niektórych pierwszych znajomych blogów oraz zawieszenie blogowania (brak nowych wpisów od kilku lat).
        I takie ogólne zerwanie kontaktów ,co najlepiej widać w zaniku komentarzy. Każdy pisze sobie a muzom, czyta u innych, ale prawie nikt się nie odzywa. Wiem, że na innych stronach ludzie są aktywni, ale to nie moja bajka klikanie, polubianie i wstawianie samych emotek.
        Ja na pewno pozostanę wierna tradycyjnemu blogowaniu (nawet jeśli to niszowa sprawa) 🙂

        1. Komentarze i reakcje przesunęły się na Facebooka , rzadko komu chce się wchodzić bezpośrednio na bloga … Ja też pozostaję przy tradycyjnym blogowaniu.

  2. Grażynko, gratulacje 🙂 Deser niezwykle apetyczny, i te jagódki jak przysłowiowe wisienki na torcie! Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.