Akcja „Pieczywo w godzinę ” bardzo przypadłą mi do gustu. Właściwie wszystkie moje chlebki powstają w podobnym czasie – rosną w pół godziny, pieką się tyle samo, potrzeba jeszcze kilkunastu minut na wyrośnięcie zaczynu, podrośnięcie chlebka w formie i prace przygotowawcze – w sumie nie dłużej niż 80-90 minut. Aby ciasto szybciej rosło, stawiam je często na piecu obok garnka z gotującą się zupą lub inna potrawą, to znacznie przyspiesza rośnięcie.
Na pomysł takiego chlebka wpadłam, gdy sięgałam po suszone pomidory, a one stały w szafce za suszonymi pieczarkami. Pomyślałam – czemu nie i wtedy przypomniała mi się ryba po parysku, z pieczarkami, porem i białym winem. Pora zastąpiłam cebulą, a do ciasta dodałam białe wino. Wyszedł aromatyczny i smakowity chlebek.
CHLEBEK CEBULOWY Z SUSZONYMI PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM
pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
2 cebule
2 łyżki oliwy
pół szklanki letniej wody
pół szklanki białego wina
garść suszonych pieczarek
po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
sól
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oliwie, potem wystudziłam nieco.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam zioła i pokruszone drobno pieczarki . W to wlałam rozczyn, resztę wody, wino i cebulę wraz z oliwą, w której się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 5 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.
Całość pieczenia zajęła mi godzinę i 20 minut. Efekt – doskonały, smakował najbardziej z masłem i domową wędliną, dobry był też z serem i pomidorkiem z domowej sałatki.
Smacznego !
musi mieć na prawdę niesamowity aromat 🙂
lubię takie szybkie w wykonaniu pieczywo, choć czasem i dobrze zrobić coś bardziej czasochłonnego 🙂
pyszne smaki
Piękny!
bardzo ciekawi mnie jego smak.
Pozdrowienia.
O mniam! Musi być pyszny. Wygląda pięknie!
O, ja sie jak najbardziej pisze na takie smaki!
Z winem nie robiłam, ale piekłam kiedyś z cebulką i pachniał niesamowicie 🙂
Oj tak, zapach to był obłędny 🙂
Ale on musiał być aromatyczny! Zamarzyła mi się kanapeczka jutro do pracy z takim:)
Z winem brzmi super! 🙂
Oczko, i super pachnie i smakuje 🙂
Przepiękny chlebek, świetny smak!
Ostatnio też robiłem domowy chleb z cebulką, ale zamiast pieczarek dałem oliwki. Zaskoczyło mnie u ciebie, taka mała liczba drożdży, ja dałem 10dag.
Ale trzeba próbować smaki i napewno spróbuję z pieczarkami