To mój pierwszy samodzielny wpis na nowej stronie, po przenosinach ze starego bloga. Tytuł został ten sam- Grażyna gotuje , zmienił się tylko adres. Kto chce zanotować nowy – proszę, gotowy link : Grażyna gotuje
Witam wszystkich starych znajomych i nowych gości !
Jako, że nowości należy uczcić procentami, na powitanie u mnie ciasto trochę pijane. Masę bounty robiłam niedawno do czekoladowego ciasta ( był u mnie wtedy mój siostrzeniec, student informatyki, autor nowej strony). Niedawno zauważyłam u Beatki ciasto pijak i bardzo mi się spodobało. Postanowiłam zrobić coś podobnego, na bazie masy bounty, bo jestem wielbicielką kokosowych smaków.
BOUNTY Z PROCENTAMI
2 paczki herbarników
kilka łyżek wiśniówki do ich nasączenia
Masa :
szklanka mleka
10 dkg masła
1/2 łyżki cukru
15 dkg wiórków kokosowych
1/2 białej czekolady
cukier waniliowy
4-5 łyżek ajerkoniaku
Polewa czekoladowa
Do garnka z mlekiem wsypałam wiórki i pogotowałam 20 minut. Potem dodałam masło, cukier i czekoladę, wymieszałam z gorącą masą aż się wszystko rozpuściło. Na końcu wlałam ajerkoniak i wymieszałam dokładnie.
Nasączone wiśniówką herbatniki ułożyłam w formie, rozprowadziłam na nich równomiernie masę i przykryłam również nasączonymi herbatnikami. Polałam to ciepłą polewą czekoladową z rozpuszczonej z odrobiną śmietanki gorzkiej czekolady.
Wystudziłam bounty do temperatury pokojowej i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Ależ to było pyszne ! Zrobię coś podobnego na Wielkanoc , może z nieco inną masą. Polecam wszystkim na świąteczny deser. Smacznego !
Grażyno, cieszę się że się przeniosłaś, ponieważ na moim komputerze nie mogłam dodawać komentarzy na blogi w serwisie bloog.pl. I w żaden sposób nie mogłam pokazać, że zaglądam. To było strasznie irytujące. Teraz na nowej stronie będę mogła bez przeszkód umieszczać komentarze pod Twoimi przepisami.
Przepis na bounty bardzo ciekawy. Szkoda tylko że mój T nie znosi kokosa 🙁
Shinju, witam pierwszą „durszlakową” komentatorkę ! Mnie też te kłopoty z komentarzami przeszkadzały a i ja trafie teraz łatwiej do Ciebie 🙂
jak ja lubię takie ciasta 🙂 pysznie wygląda!
p.s. fajnie, że się przeniosłaś, bo tak jak Shinju nie mogłam zostawiać komentarzy na Twoim starym blogu a byłam częstym gościem 🙂
pozdrawiam
I ja jestem zdecydowanie milosniczka kokosowych smakow! Brzmi pyszie Grazyno 🙂
I mam nadzieje, ze mlo bedzie Ci sie tu na nowej stronie blogowac 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam bounty, uwielbiam kokosowe wypieki ,bo ja w ogóle kokos lubię:)
A takie bounty z procentami chętnie bym skosztowała.
Mniam!
Grazynko, zycze powodzenia na swojej wlasnej stronie! :)))
Pozdrowienia:)
majana
Dziękuję dziewczyny 🙂
Cześć Grażynko 🙂 Podoba mi się Twoja nowa strona. jest przejrzysta, jasna, no i lubię bounty. 🙂
Grażynko…;) bardzo fajna strona ja też od dawna myślałam o przenosinach ale szkoda mi trochę chociaż WP mnie wkurza coraz częściej
Iza, mnie też było szkoda, ale wszyscy wkoło mnie namawiali na przenosiny…
Grażynko, bardzo się cieszę, że stworzyłaś swoją stronę:) Też miałam kłopot z komentarzami, więc teraz się uaktywnię:)
p.s. czyżby to wpływ K. z BlogForum?? 🙂
Grażynko jak tu ładnie i przyjemnie. Gratuluję takiej ładnej strony. Pozdrawiam:)
Ładnie, nawet bardzo ładnie. Miłego blogowania na nowym
Slicznie tu! Przejrzyscie i od razu wszystko wiadomo… Moze sie przelamie! :):):)
Przejrzyściej tu:)
Gratuluję przepisu w takim razie!:D
Gratuluję i życzę samych sukcesów!:)
Dziękuję za miłe słowa ! Aniu, wpływ atmosfery Blog Forum faktycznie był powodem zmiany 🙂
Przejście na jaśniejszą stronę mocy jak widać się udało i muszę przyznać, że to nowe oblicze bardzo mi się podoba, szczególnie kiedy takiemu otwarciu towarzyszy bounty 🙂 A nie myślałaś może o wypożyczeniu siostrzeńca ? Pozdrawiam!
Szarlotku, siostrzeniec jest do dyspozycji i poleca swoje usługi, łącznie z domeną . Wkrótce zamieszczę jego reklamę 🙂
O, zdecydowanie bardziej przejrzyście! Życzę udanego blogowania na nowej stronce:))
A bounty wydaje się być pyszne!
Jak ładnie tu u Ciebie 🙂 zaktualizowałam link do Ciebie na swoim blogu i będę tu zaglądać – jak zawsze 🙂
pieknie tu u ciebie!!! wielu inspiracji w nowym miejscu 🙂 pozdrawiam
Mhmh!
Ciasto rewelka! a stronka też mi się podoba ;-D
o jak tu fajnie i pysznie!
Piękna strone!a ciasto palce lizac!!!kokos i procenty….mniam!!!!!!
Gratuluje nowej strony! I ogromnie sie ciesze, ze teraz latwiej bedzie dodawac komentarze:)
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie 🙂
Nooo, ładnie! Częstuję się.
A proszę Antoni, częstuj się 🙂
Gratuluję Grażynko odważnej decyzji! Pięknie tu u Ciebie 🙂 Szkoda tylko,że chwilowo nie wyświetlasz się na durszlaku. Ja czekam już 1,5 miesiąca po drobnej korekcie nazwy na ponowną akceptację. Normalnie można się załamać…