Robię ten placek często, zwłaszcza jak się spieszę albo mam niespodziewanych gości. Najczęściej w mikrofalówce, ale czasem też w piekarniku. Robi się go bardzo szybko, nie wymaga miksera, najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek.Można tez go zrobić z innymi owocami, np .bananami czy śliwkami lub brzoskwiniami. Jest puszysty i wilgotny, dobrze pasuje do niego posypka z cukru-pudru, kakao i cynamonu.
BŁYSKAWICZNY PLACEK Z JABŁKAMI
1, 5 szklanki mąki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka jabłek
kakao, cukier-puder i cynamon do posypania
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mleko, wymieszać.Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wodę, mieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej wody,
Obrać jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać z ciastem. Wysmarować tłuszczem dno żaroodpornego naczynia, wlać ciasto. Wstawić do kuchenki na 4 min na 500 W, potem na ok. 10 min na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się „lało”, wstawić jeszcze na kilka minut.Można też upiec klasycznie w piekarniku, w 180 C, około 45 min.
Wystawić do ostygnięcia, chociaż ciepły też jest smaczny ale może się trochę pokruszyć przy wyjmowaniu . Przestudzony objechać dookoła nożem i lekko podważyć. Wyjąć na talerz, można posypać cukrem pudrem, cynamonem i kakao zmieszanymi i przesianymi przez sitko.
Robię go też czasami, gdy mamy szybko ochotę na coś słodkiego i wtedy zajadamy jeszcze ciepły.
Smacznego !
takie placki są najlepsze…;))))
Skoro nie wymaga miksera to coś dla mnie bo akurat zepsuło mi się pióro do niego i nie mogę nigdzie dokupić. A jeszcze dobry mikser:(
Coraz bardziej podoba mi się pomysł pieczenia w mikrofalówce, zwłaszcza że czasu mam ostatnio niewiele
Super pomysł ! Chętnie skorzystam, zwłaszcza z wersji mikrofalówkowej 😉
Nigdy nie piekłam ciasta w mikrofalówce, mam jakieś opory i strach,że mi nie wyjdze, ale jak widzę nie ma sie czego bać. Placek wygląda znakomicie 🙂
Jako, że mikrofalówki nie posiadam, to dla mnie wersja piekarnikowa – bardzo lubię takie ciasta:)
wpadam na kawałek ciasta i przy okazji życzę szczęśliwego nowego roku Grażynko 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję Megi 🙂
A ciasto polecam 🙂
Bardzo lubię takie ciasta ekspres i mam takie jedno dyżurne na oleju 🙂
Znam podobny przepis, ale nie robiłam go od… od 10 lat! Rany!…
Lubię takie szybkie ciacha .Wygląda pysznie
Szczęśliwego Nowego Roku
Ciasta z jabłkiem , to najlepsze ciasta na świecie a ta wersja mikrofalowa intrygująca nawet dla mnie 🙂 Nie wiem dlaczego ale wszystko co z jabłkiem to się boję wpakować do mikrofali, jakiś uraz czy co…. Ciekawe czy w muffinach by wyszło tak samo dobrze
ciacha fajowe, bardzo smaczne, szczególnie na ciepło, ale mam problem z wyjęciem takiego ciacha z foremki, mimo iż smaruję ją tłuszczem to ciasto praktycznie nie odłazi, czym i jak smarować formę?są jakieś patentu na wyjęcie ciasta(najlepiej ciepłego)?
Ja kładę ciepłe ciasto na mokrą ściereczkę i opatulam nią czasem formę – jak przestygnie to wychodzi łatwiej 🙂
a nie próbowałaś obsypać mąką lub bułką tartą, jak do klasycznego pieczenia w piekarniku? ciekawe czy by to pomogło. ja osobiście jestem wielkim miłośnikiem tego sprzętu, tylko te trudności z wyjęciem tego ciacha z formy
Nie, ale ja smaruję formy cieniutko olejem, po wyjęciu na mokrą ściereczkę i gdy lekko przestygną podważam nożem i jakoś wychodzą.
takie szybkie specjały sa na wage złota.
Fantastyczny i szybki! Wygląda i brzmi niesamowicie pysznie… nabralam na niego ochoty.
Cieszę się, że bierzesz udział w mojej akcji, dania z mikrofalówki na pewno ułatwią wielu osobom życie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂