Dawno nie pokazywałam żadnych domowych słodyczy, a robię czasem takie, które już pokazywałam na blogu. Dzisiaj coś nowego, na bazie śmietankowego kajmaku. Bazą są płatki owsiane , by było nieco zdrowiej, poza tym orzechy, migdały i suszone owoce. Można sobie dobrać takie bakalie , jakie nam pasują lub jakie mamy pod ręką.
Prócz kajmaku rozpuściłam też czekoladę , więc do płatków owsianych dodałam też nieco kaszki kukurydzianej. Nie wszystkim to pasuje ( np. mojej córce), więc kto nie lubi, może zastąpić ją zmiksowanymi na pył herbatnikami lub mlekiem w proszku. Mnie taka wersja bardzo smakowała, ale ja lubię kaszkę kukurydzianą , nie tylko w formie polenty .
BATONIKI OWSIANE Z KAJMAKIEM I BAKALIAMI
Tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ( 100 G) i 2 łyżki śmietanki lub mleka
około 100 g kajmaku ( miałam śmietankowy)
około szklanki płatków owsianych
po garści orzechów, migdałów, rodzynek, suszonej żurawiny i miechunki
2-3 łyżki kaszki kukurydzianej
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dorzucamy kilka łyżek płatków owsianych i do tej ciepłej masy dokładamy kajmak i dokładnie mieszamy. Teraz dorzucamy kaszkę kukurydzianą , resztę płatków i bakalie, tak, by masa była gęsta i dała się kroić. Zastudzamy w temperaturze pokojowej w jakimś prostokątnym naczyniu, potem kładziemy do lodówki. Kroimy na batoniki i zajadamy ze smakiem.
Możemy je trzymać w lodówce, ale zaręczam, że długo się nie utrzymają 🙂
Smacznego !
znowu pysznosci!!!
Udały mi się 🙂