To tegoroczna babka drożdżowa, nieco lżejsza, niż te, które robię zazwyczaj. Ten wpis miał być wczoraj , ale przygotowania do Świąt za bardzo mnie pochłonęły i nie bardzo miałam czas. Zatem dzisiaj składam świąteczne życzenia Wesołych i smacznych Świąt 🙂 Niech wielkanocne przysmaki stworzą doskonałą atmosferę przy wspólnym stole , by te Święta były niezapomniane 🙂
BABKA DROŻDŻOWA NA JOGURCIE I POMARAŃCZY
1/2 kg mąki pszennej
łyżka stopionego masła i 3 łyżki oleju
30 g drożdży
2/3 szklanki mleka
mały jogurt naturalny
2 jajka
3 łyżki cukru i jedna z wanilią
łyżeczka pigwówki
szczypta soli
sok z połówki pomarańczy
To porcja wielkanocna, na babkę z średniej formie i dwie mniejsze , z których jedna idzie do święconki.
Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru, dodałam letnie mleko ( 1/3 szklanki ), posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam masło , wymieszałam cukry z jajkami.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, resztę mleka, jogurt, stopione masło w temperaturze pokojowej, sok pomarańczowy i nalewkę. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.
Włożyłam babki do foremek , postawiłam na 10 minut w ciepłym miejscu, aby podrosły. Wstawiłam do piekarnika – mniejsze na około 20 minut, większą na nieco ponad pół godziny.
Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypałam je cukrem-pudrem.
Babki wyszły pyszne i puszyste, pachnące pomarańczą. Doskonałe na Wielkanoc 🙂
Smacznego !
Piekna baba!! i do tego drozdowa co lubie najbarziej wesolych!!
Dziękuję i nawzajem 🙂