Drobna zielona fasolka mung dobrze komponuje się z klasycznymi warzywami, takimi jak marchew, por, seler naciowy czy papryka. To przepis jeszcze z jesieni ( co widać na zdjęciu ) ale danie jest lekkie , z zielonymi akcentami, więc na wiosnę jak znalazł. By ożywić je , dodałam nieco żółtej pasty curry. Wyszło pyszne warzywne danie, lekkie, akurat na wiosnę 🙂
FASOLKA MUNG Z MARCHEWKĄ I CURRY
szklanka fasoli mung
2 marchewki
jasnozielona część pora
2 łodygi selera naciowego
czerwona papryka
olej do smażenia
łyżka żółtej pasty curry
sól, pieprz, papryka
Fasolkę moczymy na noc, potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, około pół godziny. Marchew kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilę na oleju, potem dodajemy pokrojonego pora, seler i paprykę , pastę curry i smażymy dalej, podlewając nieco wodą.
Gdy wszystko będzie miękkie, dorzucamy ugotowaną fasolkę mung, gotujemy jeszcze chwilkę i przyprawiamy do smaku.
Można jeść z makaronem, ryżem czy kaszą , z pieczywem lub samodzielne. Polecam szczególnie dla wegetarian i wegan.
Smacznego !
Zdrowy i pyszny miks!
Dziękuję 🙂