Szybki placek ze śliwkami

placek ze śliwkami

 

Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Robię najczęściej z nimi placek drożdżowy i ucierany ze starego rodzinnego przepisu. Tym razem postanowiłam wypróbować coś innego – temat placka ze śliwkami wypłynął podczas wspólnej podrózy do Poznania z Jolą i Piotrem z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię i wtedy Jola poleciła mi placek z przepisu Piotra, który zawsze pięknie wyrasta. Poszukałam przepisu i oto jest :

 

SZYBKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

  • 1 kg dużych śliwek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 3 szt jajka,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • kruszonka

Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Wsypujemy  szklankę cukru do miski, dodajemy margarynę, wbijamy  3 jajka i dokładnie mieszamy ( wystarczy łyżką)  . Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy  mleko, pod koniec wsypujemy  proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę , na wierzch kładziemy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 C około 50 minut.

Bardzo jestem zadowolona z tego placka – robi się szybko i niekłopotliwie a smakuje doskonale.

Smacznego !

 

placek ze śliwkami1

(Odwiedzone 56 366 razy, 1 dzisiaj)

46 przemyśleń nt. „Szybki placek ze śliwkami

  1. właśnie dochodzi w piekarniku, pachnie na cały dom. jeszcze 5 min i wyciągam. idę sobie kawę zrobić. dzieciaki jak wrócą z przedszkola będą piać z zachwytu. dzięki!

  2. To prawda jest to znakomity przepis i wyśmienite ciasto pamiętać należy tylko żeby wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki, mówimy o takich produktach jak mleko, jaja i margaryna ,inaczej nie wyrośni

  3. POTWIERDZAM! Jest szybciutki do zrobienia co jest dla mnie ważne przy kilkumiesięcznym bąblu :)PYSZNY teraz przynajmniej śliwki na ogrodzie nie będą się marnować 🙂 wpisuje przepis w swój zeszycik ulubionych 🙂 duuuuży PLUS!

  4. znakomite najlepsze jakie jadlem!!!!!!!!!! mozna sliwki posypac cynamonmem jak ktos lubi do tego szybko tanio !!! prosty placek ze sliwkami a kasuje smakiem ciasta z wyzszych polek

  5. Grazyna, nie rozumiem przepisu na kruszonke, 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru i 4 lyzki maki ?? Prosze o dokladny przepis , bo nie jestem za dobra w pieczeniu 🙁

  6. Moje pierwsze ciacho jakie upiekłem, i wyszło super (żona potwierdziła). Dodam że jestem totalnym laikiem w kwestiach kulinarnych.
    Dla takich jak ja kilka wskazówek:
    – użyjcie szklanki 250ml (lub takiej miarki) ja użyłem 200ml i ciasto wyszło ciut za płaskie.
    – czas pieczenia dobry bez termoobiegu, z termoobiegiem spokojnie wystarczy 40-45max
    – kruszonka (co to jest?!) przepis który mi się sprawdził: – szklanka mąki (klasy 450 lub 500), pół szklanki cukru pudru, pół kostki masła. Generalnie proporcje powinny być 2-1-1 wyrabiamy ręką aż uzyskamy ciasto które będzie się kruszyć 😉

    Przepis poleca!

  7. jak czytam: Grazyna, nie rozumiem przepisu na kruszonke,
    albo
    1/3 szl mleka to ile szkolanek 1 czy 2

    To mi ręce opadają. Nie bierzcie się do tego bo sobie w mikser wkręcicie palce a język poparzycie gorącym piekarnikiem….

  8. Kruszonka:
    -jedna porcja masła ,np. 1 łyżka
    -jedna porcja cukru
    -2 porcje mąki
    Wszystko zagnieść zwyczajnie ręcami:) i pokruszyć na ciasto.
    PS
    Idzie jesień to i ręce kucharkom opadają jak liście.
    Pozdrawiam a ciasto ze śliwką pychota i zapach na całą chatę.

  9. Ciasto proste,szybkie i pyszne.A od siebie dodam przepis na kruszonkę:100g masła,3/4szkl. cukru,3/4szkl.mąki krupczatki.Można zmniejszyć proporcje,bo na to ciasto wyjdzie za dużo.No,chyba ze ktoś uwielbia kruszonkę!

  10. Pyszne, szybkie i proste ciasto 🙂
    Mam tylko pytanie: jakie inne owoce mozna zastosowac poza sliwkami, ktorych niedlugo juz nie bedzie? Przychodza mi na mysl tylko jablka… co jeszcze? Bede wdzieczna za rady.

  11. grazyna tez bede piekla twoj placuszek mam nadzueje ze wyjdzie!
    Jedna mala uwaga twoj komentarz co do robienia kruszonki jest ciut nie na moejscu jak ktos nigdy nie poekl to skad ma wiedziec !?!? Wazne ze chce sie nauczyc i sprobowac sil w pieczeniu placka trzeba takie osoby dopingowac a nie policzkowac! 🙂 to tak ma marginesie

  12. To były tylko żarty, wiem, że każdy kiedyś zaczyna. Ale też można robić to metodą prób i błędów, jak dawniej, kiedy nie było Internetu… 😉

  13. Robię to ciasto już 3 raz B-) Mama przyjaciela mimo diety oszalała na jego punkcie B-) wychodzi zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi śliwkami! Jedyny problem to kruszonka…. Nie mogę uzyskać kruczego ciasta mimo trzymania się proporcji….

  14. trudno to dokładnie odmierzyć, mąką ma różną wilgotność… jeśli jest za mokra, dodaj nieco cukru i mąki, jeśli za sucha, to tłuszczu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *