Rogaliki francuskie z konfiturą z fiołków

rogaliki z fiołkami

Konfiturę z fiołków dostałam od Pinkcake już dawno temu, kiedy u mnie gościła. Czekałam na specjalną okazję, żeby jej użyć, aż w końcu schowałam w głębi szafki i zapomniałam o niej.

 

konfitura fiołkowa

 

Wyciągnęłam ją teraz z okazji Dnia Dziecka, ciesząc się, że mam wszystkie dzieci w domu.  Nadziałam nią malutkie rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.

 

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KONFITURĄ Z FIOŁKÓW

 

1/2 arkusz ciasta francuskiego

1/2 słoiczka  konfitury fiołkowej

Ciasto pocięłam na kwadraty o boku ok. 5 cm, a te na pół ukośnie na trójkąty. na każdy kawałek nakładałam malutką  łyżeczkę konfitury, zawijałam rogaliki. Piekłam ok. 20 minut w 180 C, do zezłocenia ciasta.

Nie muszę chyba opisywać smaku i aromatu – wyszły CUDNE ! Delikatne, chrupiące, z wyraźną nuta słodyczy i kwiatowym aromatem.

Nie miałam zbyt wiele czasu- dlatego gotowe ciasto francuskie. Resztę konfitury użyję do bardziej wymyślnego ciasta i niebawem zaprezentuję.

Smacznego !

 

rogaliki z fiołkami1

9 przemyśleń nt. „Rogaliki francuskie z konfiturą z fiołków

  1. Wpadłam zziajana widząc konfiturę z fiołka 🙂
    Nie mam, więc nie zrobię, ale pewnie zapamiętam owo cudo i może za rok…

    Pysznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *