Wprawdzie upały nie bardzo zachęcają do smażenia na grillu, ale lato, to pora grillowania, więc wrzucam przepis. Jest sprzed kilku tygodni, kiedy jeszcze nie było tak gorąco. Kurczak z grilla to właściwie udka i skrzydła od kurczaka, bo z piersi zrobiłam domową wędlinę.
Przyprawiłam je dość ostro, papryką , lekko chili i dwoma rodzajami pieprzu, poza tym olejem z suszonymi pomidorami i bazylią. Leżały w marynacie około godziny, by smaki dobrze się przegryzły i oddały po ugrillowaniu.
PIKANTNY KURCZAK Z GRILLA
Udka i skrzydła z kurczaka albo i z dwóch
sól, pieprz czarny, ziołowy i kolorowy z młynka,ostra papryka wędzona
olej z suszonymi pomidorami i bazylią
Przyprawa meksykańska ( ze Spichlerza Smaków)
Podzielone na kawałki udka i skrzydła posoliłam, skropiłam olejem z suszonymi pomidorami i bazylią oraz resztą przypraw i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Potem zostały upieczone na grillu w czasie odpowiednim do ich wielkości. Zjedliśmy je z surówką z młodej kapusty , o której innym razem i z sałatą w winegrecie z pomidorami. I chyba tylko z chlebem, bo przypominam sobie święte oburzenie dzieci, co obiad bez ziemniaków ? nie było wtedy aż tak upalnie, ale dość gorąco i nie chciało mi się stać przy garach.
Jak widać nasz grill ogrodowy jest dość wiekowy, i tak nieźle się trzyma na stare lata…Pora może rozejrzeć się za nowym, najlepiej na http://erabox.pl/
A zobaczcie, kto był pierwszy był przy grillowym stole ?
Smacznego !
a wiesz Grażynko że jakoś tak wyszło że kurczaka na grillu jeszcze nie robiłam, czas to nadrobić
Iza, daje wiele możliwości 🙂