Takie desery u nas w domu są bardzo lubiane, nie tylko w porze upałów. Najlepiej jeszcze, gdy są zrobione bez spodu, nawet cienkiego, z herbatników. W porze wysypu jabłek dodatek musu jabłkowego wydaje się sprawą naturalną. Często jest on zrobiony z dodatkiem mięty, co wzmaga jego orzeźwiający smak.
LEKKI ŚMIETANOWIEC Z JABŁKOWYM MUSEM I MIĘTĄ
300 ml kremówki
jogurt naturalny 250 ml
2-3 łyżki cukru-pudru
1/2 szklanki słodkiego musu jabłkowego z miętą
2 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki mleka
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem-pudrem. Ubijając na najmniejszych obrotach dodajemy jogurt. Potem wkładamy mus jabłkowy, mieszając już tylko łyżką.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, zalewamy zimnym mlekiem i wstawiamy do mikrofalówki na 300 W na około minutę, mieszamy energicznie . Jeśli się nie rozpuści, wstawiamy jeszcze na kilka sekund.
Letnią żelatynę wlewamy ostrożnie do masy śmietanowo- jogurtowo- jabłkowej, mieszamy dokładnie. Sprawdzamy, czy dość słodka, ewentualnie dosładzamy.Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin albo na noc.
Śmietanowiec jabłkowy z miętową nutą wszystkim doskonale smakował. Podałam go z pyszną galaretką malinowo-porzeczkową.
Dodatek mięty świetnie ożywił deser. W trosce o zimowe herbatki zaczęłam już suszyć miętę, na razie wrzuciłam jeden pęczek na nieczynny grzejnik pokojowy, niech sobie schnie powoli.
Smacznego !
ja też takie bardzo lubię
U nas szybko schodzą 🙂