Terrina z kaczki z wątróbką

terrina z kaczki

 

Ostatnio na blogu królują dania z owocami, pora na mała odmianę. To terrina, którą zrobiłam jako dodatkowe danie do winniczków podczas wizyty Joli i Piotra z Damsko- męskiego spojrzenia na kuchnię . Taka trochę we francuskich klimatach. Inspirowałam się terriną , którą jadłam rok temu podczas wakacji w Normandii. Jej bazą jest ugotowane w rosole mięso z kaczki ( korpus) i wątróbki niestety z kurczaka ( czasy, kiedy można je było kupić w naszym mieście dawno minęły), uduszona z porem dla większej delikatności.

 

TERRINA DROBIOWA NA BAZIE KACZKI Z WĄTRÓBKĄ Z KURCZAKA

mięso z korpusu kaczki ugotowane w rosole

ok. 20 dkg wątróbki z kurczaka

1/4 pora ( jasna część)

trochę oliwy

1/4 szklanki rosołu z kaczki

sól morska, pieprz z młynka

majeranek i tymianek

Wątróbkę dusimy z pokrojonym porem na oliwie. Dodajemy  obrane mięso kaczki z rosołu, miksujemy wszystko razem. Doprawiamy według uznania ( soli niewiele, bo mięso jest słone) pieprzem z młynka, majerankiem i tymiankiem. Dolewamy rosół, mieszamy – dzięki temu terrina dostanie kremowej konsystencji. Wkładamy do dowolnego naczynia ( ja – prostokątnego) i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Terrina zarówno dobrze się kroi jak i smaruje. Smak wątróbki nie jest bardzo wyczuwalny, ale ożywia smak mięsa. Kremowa konsystencja powoduje, ze jej jedzenie jest dużą przyjemnością. pasuje do niej sałata w sosie winegret, jak i ogórki w dowolnej formie.

Smacznego !

 

terrina z kaczki1

8 przemyśleń nt. „Terrina z kaczki z wątróbką

  1. Grażynko, słodkości zwabiają i kuszą ale konkrety to większe wyzwanie. Twoja terrina brzmi śiwetnie i zapewne smakowała doskonale.
    A wątróbki kacze tylko na Rynku Jeżyckim kochana:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.