Te śledzie robiłam wczesną jesienią, ale przypomniały mi się teraz i najwyższa pora, aby je pokazać. Smak czosnku zwykłego jest wzbogacony aromatycznym suszonym czosnkiem niedźwiedzim, zamiast zwykłego pieprzu dodałam ten o ciekawszym smaku, czyli cytrynowy. Wyszły pyszne śledzie, które zadowoliły swoim smakiem nawet takiego śledziożercę , jak ja 🙂
ŚLEDZIE W OLEJU Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
4 płaty matjasów
2 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno- tyle, by przykrył śledzie
Matjasy moczymy do pożądanego poziomu słoności. Kroimy je na kawałki i układamy ciasno w słoiku, każdą warstwę posypując pieprzem cytrynowym i czosnkiem niedźwiedzim i przekładamy plasterkami zwykłego czosnku. Śledzie polewamy stopniowo olejem, nie tak, by w nim pływały, ale by były zanurzone.
Wstawiamy do lodówki , najlepiej na dwie doby, jeśli uda Wam się tyle wytrzymać, by nie spróbować. Ja skosztowałam już na drugi dzień, jednak o dwóch dniach były znacznie lepsze. Polecam nie tylko na Wigilię.
Smacznego !
mniam
Są pyszne i trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego 🙂