Lekki sernik z jogurtów greckich upiekłam na imieniny mojej córki. Bardzo lubi serniki i wiedziałam, że to ciasto na pewno upiekę, zastanawiałam się tylko w jakiej formie. Jest wiosna , wybrałam więc lekką wersję .
Przeglądając przepisy w sieci widziałam takie z osobno ubijanymi białkami jajek i z dodatkiem oleju. Jakoś mi to nie pasowało, pamiętałam jednak , że kiedyś dawno, jeszcze zanim prowadziłam bloga robiłam sernik na bazie jogurtów greckich , z jajkami ostrożnie dodawanymi w całości. Taka wersja sprawdza mi się i w klasycznych sernikach, więc zrobiłam ten sernik ” na czuja”, z resztą ze sporą tremą, czy mi nie opadnie.
By urozmaicić smak dodałam jeden twarożek waniliowy . Polecane w przepisie budynie zastąpiłam mąką ziemniaczaną, by sernik był bardziej naturalny. Spód zrobiłam ze zmielonych herbatników i roztopionego masła.
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH
2 jogurty greckie ( po 400 ml)
serek homogenizowany waniliowy
1/3 szklanki cukru
10 dkg herbatników
2 łyżki masła
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki zmieliłam drobno w blenderze, wymieszałam ze stopionym masłem i wyłożyłam ( dociskając) tą masą dół posmarowanej olejem tortownicy ( średnica 24 cm). Podpiekłam spód około 10 minut, potem wystudziłam.
Jogurty i serek wymieszałam w misce z cukrem za pomocą drewnianej łyżki. Porem wbijałam po jednym jajku i dodawałam po łyżce mąki ziemniaczanej, za każdym razem dokładnie mieszając. Wylałam masę serową na spód i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C, piekłam godzinę, aż sernik się ściął i zaczął odstawać od brzegów. Zmniejszyłam temperaturę do 100 C, po 10 minutach wyłączyłam i zostawiłam uchylony piekarnik aż do zupełnego wystudzenia. Sernik nie opadł , upiekł się na kremowo.
Po spróbowaniu okazał się pyszny, lekki i puszysty. Bardzo jestem z niego zadowolona i na pewno go powtórzę, może z jakimś posmakiem cytryny czy pomarańczy.
Smacznego !
mmm…wygląda obłędnie 🙂 chętnie bym się skusiła na kawałeczek do kawki 🙂
Do imieninowej kawy był rewelacyjny 🙂