Sałatka z olejem rydzowym i kampania Trzy Znaki Smaku

konferencja z kasią

 

W poniedziałek zostałam zaproszona na konferencję prasową rozpoczynającą kampanię promocyjną Trzy Znaki Smaku, dotyczącą polskich produktów z certyfikatami Unii Europejskiej. Odbyła się w Poznaniu na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego.

Dlaczego trzy znaki smaku ?  Istnieją trzy europejskie znaki jakości przyznawane regionalnym i tradycyjnym produktom :

CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA – Znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości , o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane . Wszystkie etapy produkcji i wszystkie składniki muszą pochodzić z regionu – np. bryndza podhalańska, oscypek, fasola wrzawska

CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE – Podobnie jak znak powyższy, z tym, że nie wszystkie etapy powstawania muszą odbywać się w regionie i nie wszystkie produkty z niego pochodzić – np. rogale marcińskie, , andruty kaliskie

GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ  –  Znak przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, wytwarzanym według tradycyjnej receptury, lecz nie związaną z regionem – np. olej rydzowy, pierekaczewnik

Kampania promocyjna ma za zadanie propagowanie naszych lokalnych produktów w Polsce i w Europie.

W Wielkopolsce mamy cztery takie produkty – rogale marcińskie, sery smażone, olej rydzowy i andruty kaliskie. Chyba mamy być z czego dumni !

 

trzy smaki

 

Po prezentacji przez organizatorów odbyła się degustacja dań z tych tradycyjnych produktów – m. in. sałatki z serami korycińskimi, szarlotki z jabłkami grójeckimi, śledzi z olejem rydzowym, kabanosów, kiełbasy jałowcowej, ciepłego dnia z fasoli wrzawskiej z warzywami i policzkami wołowym , serów smażonych, miodów, a także gotowych produktów jak rogale marcińskie czy andruty kaliskie.

 

sałatka z serami

 

sledzie

 

szarlotka

 

konferencja1

 

Wszystko było pyszne, najbardziej smakowało mi ciepłe danie na bazie fasoli wrzawskiej.

Większość zdjęć mam dzięki uprzejmości Marka Bielskiego, którego spotkałam na konferencji w towarzystwie Kasi z  bloga W Krainie Smaku.

W prezencie dostaliśmy m. in olej rydzowy i dziś go właśnie wypróbowałam w sezonowej sałatce z kwiatami akacji, łącząc w sosie z miodem z mniszka i sokiem z limonki.

sałatka z olejem rydzowym

 

 

SAŁATA Z WARZYWAMI I KWIATAMI AKACJI W WINEGRECIE NA MIODZIE Z MNISZKA I OLEJU RYDZOWYM

 

Środek sałaty masłowej

garść liści szpinaku

małe pomidorki

pół zielonego ogórka

pieczarki marynowane

2 łyżki kukurydzy konserwowej

koperek

garść kwiatów akacji

2 łyżki oleju rydzowego

łyżka miodu z mniszka

łyżeczka soku z limonki

sól ziołowa

Szpinak i sałatę umyłam , osuszyłam i ułożyłam w miseczce. Dodałam pokrojone pomidory i ogórki, pieczarki konserwowe , kukurydzę i koperek. Posypałam solą ziołową. Polałam sosem z oleju rydzowego, soku z limonki i miodu z mniszka, wymieszałam. Na koniec posypałam kwiatami akacji.

Olej rydzowy ma w miarę wyrazisty smak , podkreślił smak warzyw i kwiatów w sałatce i dobrze się skomponował z pozostałymi składnikami sosu.

Sałatka wyszła pyszna, o bardzo harmonijnym i ożywczym smaku. Nie na darmo olej rydzowy dostał europejski znak jakości.

Ponieważ sałatka zawiera jadalne kwiaty – akacji i miód z kwiatów mniszka, dodaję ją do tegorocznej akcji kwiatożerców .

 

Smacznego !

 

sałatka z olejem rydzowym1

 

10 przemyśleń nt. „Sałatka z olejem rydzowym i kampania Trzy Znaki Smaku

  1. Zazdroszczę szczerze uczestniczenia w tym wydarzeniu. Zdjęcia bardzo smakowite a sałatkę zapewne zrobię niebawem.

  2. Pożyteczna Kampania i fajne spotkanie.
    Olej rydzowy poznałam już dużo wcześniej i został u mnie na stałe.
    Kupuję w takich samych butelkach.
    A sałatka pysznie skomponowana!
    Pozdrowienia!

  3. Już sama nazwa oleju doprowadza do szybszego bicia serducha a tu jeszcze na dodatek taka sałatka… Pięknie o tych wszystkich pysznościach piszesz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.