Fasolka, która jest składnikiem tej sałatki jest wyjątkowa – to produkt regionalny, a nawet narodowy – fasolka z orzełkiem. Dostałam ją od właścicielki zaprzyjaźnionej restauracji i obiecałam, że wymyślę z nią jakąś ciekawą sałatkę. Jest wiosna, ale jeszcze wczesna, więc bazą jest sałata lodowa i nieco kapusty pekińskiej, a do fasolki pasują mi moje domowe kiszone buraczki, ser pleśniowy , krajowy , nieco podwędzanej szynki i wspaniałe kabanosy od Napoleona, jeden z produktów Niech Cię Zakole. Są z jagnięciny , doskonale doprawione i ususzone tak, że zabierają je turyści nawet na safari.
Doprawiona jest moim domowym octem mniszkowym i dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Zielenina – szczypior wyhodowany na parapecie, natka pietruszki z grządki i młody podagrycznik – efekt pielenia grządki 🙂
SAŁATKA Z FASOLKĄ Z ORZEŁKIEM, BURACZKAMI , SEREM I KABANOSEM
liście sałat, jakie lubicie czy macie
kilka buraczków z kwasu burakowego
1/2 kubka ugotowanej fasolki
kawałek zielonego ogórka
kabanos ( miałam jagnięcy)
1/2 serka pleśniowego z pieprzem
kawałek lekko podwędzonej szynki
szczypior, młode chwasty ( miałam podagrycznik), natka pietruszki
olej tłoczony na zimno, dobry ocet ( miałam mniszkowy)
sól, cząber suszony
Na umytych i osuszonych liściach sałaty układamy pokrojone warzywa, ser i wędliny, fasolkę, polewamy winegretem z octu i oleju z cząbrem , posypujemy posiekanymi ziołami. Solimy opcjonalnie, sery i wędliny może wystarczą.
To wszystko, możemy już zajadać ze smakiem. Dodatek fasolki sprawia, że nie musimy dojadać pieczywa, sałatka jest dość konkretna. Kiszone buraczki to źródło witamin i mikroelementów, tak samo, jak młode chwasty.
Fasolka z orzełkiem, polskie sery , regionalne wędliny , olej rzepakowy tłoczony z Kujaw , moje kiszonki i domowe octy- wyszła mi też przy okazji sałatka patriotyczna 🙂
Smacznego !