Moją ulubioną formą przygotowania ryby jest jej podsmażenie z warzywami a potem duszenie z dodatkiem białego wina. Taka ryba jest pełna smaku i delikatna. Tym razem miałam mintaja i przygotowałam go z porem i ziołami. Wyszła pyszna, aromatyczna i pachnąca.
RYBA Z POREM I ZIOŁAMI W BIAŁYM WINIE
ok. 60 dkg filetów z mintaja
jasnozielona część pora
natka pietruszki
estragon, cząber, oragano
łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa, trochę masła
szklanka białego wina
Rybę skropiłam sokiem z cytryny, posypałam solą i pieprzem. Podsmażyłam na oliwie z masłem wraz z porem pokrojonym w półplasterki. Podlałam białym winem, dodałam natkę pietruszki, przyprawę do ryb i zioła, dusiłam około 15 minut.
Podałam z polentą i surówką z kapusty pekińskiej. Ryba wszystkim bardzo smakowała a aromat rozchodził się po całym domu.
Smacznego !
Bardzo apetycznie się ta rybka zapowiada:)
Tak, pyszna była 🙂
zgaduje że byla pyszna 🙂
Trafnie zgadłaś 🙂
Ciekawa ta rybka 🙂
I nieźle smakuje 🙂
fajny przepis
A gdzie jest przepis na rybę z porem i pieczarkami???