Blogową akcję pieczenia słonych rogalików zawdzięczamy Gosi ze Smaków Alzacji. Wybrała przepis swojej imienniczki z bloga Ósmy Kolor Tęczy. Wypieki drożdżowe bardzo lubię, rogalików na słono jeszcze nie robiłam, toteż z przyjemnością przystąpiłam do wspólnego pieczenia. Zrobiłam małe odstępstwo od przepisu- ciasto zaczęłam swoim sposobem, który robię od lat i jest niezawodny a rogaliki zamiast nielubianym kminkiem posypałam makiem.
ROGALIKI SOLANKI
- 500g mąki pszennej 650
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
- kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) – u mnie mak
Jak już wspomniałam, zaczęłam robić ciasto swoim sposobem – najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru, dodałam letnie mleko ( pół porcji ), posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam , dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajko, resztę mleka, letnią wodę . Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części. każdą rozwałkowałam na koło i podzieliłam na osiem trójkątów, jak pizzę. Powinnam każdy trójkąt posmarować olejem, ale zapomniałam o tym. Może dlatego nie mają wyraźnych warstw. Każdy trójkąt zwijałam i formowałam rogaliki.
Ułożyłam je na natłuszczonej blasze, posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, żeby podrosły.
Piekłam w 180 C około 20 minut, aż się zezłociły.
Rogaliki wyszły pyszne a że słone lubi kontrast, zajadamy je ze słodkimi dżemami.
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie . Wszystkie wersje można znaleźć tutaj .
Smacznego !
Grażynko są piekne, dziekuje za wspólnie spędzony czas 🙂
I ja dziękuję 🙂
Ja tam kminek lubię..nawet bardzo:) Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku i zapraszam na kolejne w sobotę:)
Gosiu, fajna akcja 🙂
Z makiem też pyszne..dzieki za wspolne pieczenia.
Dla mnie z makiem lepsze niż z kminkiem 🙂
slone rogaliki?? muszę wypróbować ..
Super wspaniała zabawa uwielbiam z wami piec 🙂
Łyżeczko, polecam 🙂
Zabawa super, to fakt 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie, piękne rogaliki!
piękne i pyszne 🙂 dziękuję za wspólny czas przy piekarniku !
Jeden przepis, a każde rogaliki inne . Dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni 🙂
Słone rogaliki… brzmi pysznie 🙂
Pyszne Ci wyszły!
Dziękuję za miłe słowa ! Super jest takie wspólne pieczenie 🙂
Fajne rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie.
Piękne i rumiane:)
zapowiada się smakowicie
jakie rumiane, az chce sie porwać choć jednego