Pisałam już jakiś czas temu, ze ulubioną formą jedzenia mojej córki i moją są ostatnio warzywa gotowane na parze , czasem z dodatkiem chudego mięsa lub ryby. Ta ryba na parze na zdjęciu powyżej to zielony śledź z ziołowymi przyprawami , zrobiony w towarzystwie mrożonej fasolki szparagowej i kalafiora , świeżych pieczarek, brokuła i marchewki pokrojonej na plasterki, by łatwiej się ugotowała. To wszystko razem w towarzystwie ziemniaków z wody, posypanych tylko zieleniną złożyło się na smaczny dietetyczny obiad. Jadamy tak ze trzy razy w tygodniu i na razie nam się nie znudziło.
RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI
2-3 tuszki zielonych śledzi
kilka pieczarek
spora marchewka, porojona na plasterki ok. 2 mm
mały brokuł podzielony na różyczki
mrożona fasolka szparagowa i różyczki kalafiora
sól, pieprz, sok z cytryny
estragon, pieprz cytrynowy ( z Gdańskiego Spichlerza Smaków)
gałązki koperku lub pietruszki
Rybę po umyciu pokroiłam na kawałki, skropiłam sokiem z cytryny , posoliłam , posypałam czarnym pieprzem z młynka, estragonem i pieprzem cytrynowym.
W wysokim garnku na wkładce do gotowania na parze ułożyłam najpierw rozmrożony kalafior i różyczki brokuła, na to plasterki marchewki , fasolkę i pieczarki, lekko posoliłam. Na warzywach położyłam kawałki ryby a na nich gałązki koperku. Gotowałam około 20 minut od zagotowania wody, na średniej mocy palnika.
Ryba jest delikatniejsza niż mięso i dlatego do gotowania na parze lepiej ułożyć ją najwyżej, warzywa zaś według wielkości i przewidywanego czasu gotowania – delikatne pieczarki też kładziemy najdalej od źródła pary.
Wszystko razem było pyszne, ryba przyprawiona ziołami pasowała do warzyw – jak już wspomniałam – z ziemniakami z wody to niskokaloryczny i smaczny obiad.
Smacznego !
bardzo smaczny obiad
nie przeczę, pyszny był 🙂 dziekuję