Zostało mi trochę ryżu z obiadu i postanowiłam go wykorzystać do jakiejś sałatki. W lodówce znalazłam paluszki krabowe, pomyślałam, że groszek konserwowy i pomidor będzie do nich pasował. Majonez do tego wydał mi się zbyt banalny, zrobiłam więc różowy sos, łącząc w równych proporcjach majonez, jogurt i keczup. Przyprawiłam aromatycznym imbirem i pieprzem ziołowym.
SAŁATKA Z SURIMI Z RÓŻOWYM SOSEM
szklanka ugotowanego ryżu
5 paluszków surimi
pół puszki groszku konserwowego
mały pomidor
sos: po 2 łyżki majonezu, jogurtu greckiego i keczupu
sól, pieprz ziołowy, imbir
łyżka posiekanego koperku
Do miski z ugotowanym ryżem dodałam pokrojone na kawałki surimi, odcedzony groszek i pokrojonego w kostkę pomidora bez pestek. Doprawiłam to solą, pieprzem ziołowym i imbirem. Z majonezu, keczupu i jogurtu zrobiłam sos, wymieszałam ze wszystkim i wstawiłam na 20 min do lodówki, żeby się „przegryzło”. Przed podaniem posypałam posiekanym koperkiem.
Okazało się, że jak zwykle improwizacja daje nadspodziewanie smaczne efekty. Szczególnie sos pasował do tej sałatki. Smacznego !