Do makaronu najbardziej lubię sos szpinakowy z serkiem topionym. I jeszcze pomidorowy ze świeżych pomidorów. Ostatnio zrobiłam inny zielony sos warzywny, z brokuła, zielonej części pora i natki pietruszki. Nadałam mu kremową konsystencję – wmieszałam serek topiony a dla podkreślenia zielonego koloru dodałam konserwowy groszek. Wyszedł pyszny sos, który oblepił dokładnie makaron i stworzył ciekawe i smaczne danie.
PENNE Z ZIELONYM SOSEM WARZYWNO-SEROWYM
Opakowanie makaronu penne
1/2 brokuła
jasnozielona i zielona część pora
kilka gałązek natki pietruszki
1/2 puszki zielonego groszku
100 g serka topionego kremowego
oliwa
sól, pieprz ziołowy, tymianek, majeranek
Makaron gotujemy według przepisu. Pora kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, żeby zmiękł. Dodajemy podzielonego na różyczki brokuła, gałązki pietruszki, zalewamy niewielką ilością wody od gotowania makaronu, solimy nieco i dusimy do miękkości. Miksujemy, niekoniecznie na gładką papkę. Do gorącego wkrawamy kawałki serka topionego, mieszamy intensywnie, aż się rozpuści. Doprawiamy ziołami i ziołowym pieprzem do smaku.
Gotowy sos mieszamy dokładnie z odcedzonym makaronem, posypujemy kulkami groszku.
Jest to jeden z najsmaczniejszych sosów do makaronu, jaki udało mi się ugotować. Warzywa pasują do siebie smakowo, przyprawy podkreślają ich smak, serek nadaje aksamitną konsystencję.
Smacznego !
fajne!!! zrobię sobie w sobotę 🙂
Łyżeczko, smacznego 🙂
sos szpinakowy uwielbiam! ale nigdy nie próbowałam z serem topionym- to mnie zaskoczyłaś jak zawsze! Ty to musisz nie? na sam wieczór!
Gosiu, wypróbuj w dzień 🙂
Prezentuje się pysznie i ładnie zielono:)
Danie jakby z mojego garka wyciągnięte:D Tylko zamiast serka robię sos beszamelowy z koziego mleka i oliwy:)
musze kiedyś i ja spróbować
a makaron chętnie chętnie, choć groszek wolę mrożony 😉
Aga, też wolę, ale taki akurat miałam i dodałam go w ostatniej chwili 🙂
Grażynko, Ty wiesz co dobre! Wpraszam się na porcję – dużą!