Dobry makaron nie wymaga wielu skomplikowanych dodatków. Do tych kokardek dodałam domowe suszone pomidory z zalewy i podsmażonego z odrobiną cebuli pora. Proste i szybkie, w czasie, gdy makaron się gotuje można zrobić dodatki do niego i mamy niemal błyskawiczny obiad ( nie posługując się żadnym gotowym „błyskawicznym” dodatkiem z torebki…). Nam smakował tak bardzo, że sfotografowałam swoją porcję w ostatniej chwili, bo uznałam, że warto go pokazać.
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SMAŻONYM POREM
gruby makaron ugotowany al dente ( miałam kokardki)
kilka suszonych pomidorów i 2-3 łyżki oliwy z ich zalewy
jasnozielona część pora
mała cebula
sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
natka pietruszki
kilka łyżek wody od gotowania makaronu
Przepis jest prosty – pora i cebulę kroimy na półplasterki, i podsmażamy na oliwie od suszonych pomidorów. Dodajemy po chwili pokrojone same pomidory z zalewy i podsmażamy chwilę aż miękną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, na koniec sypiemy nieco tymianku, może być też bazylia czy oregano. Mieszamy to wszystko z ciepłym, odcedzonym makaronem, dodając nieco wody od jego gotowania. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Jak już wspomniałam, makaron bardzo smakował mojej Rodzince. Zrobiłam go na szybko tuż po powrocie do domu z weekendowego kulinarnego wyjazdu, była więc to forma pewnego rodzaju odszkodowania za moją nieobecność i kilka dni mniej ciekawego jedzenia… Dlatego tak bardzo mi zależało, by wyszedł smaczny a zrobiłam go na prawdę w kilkanaście minut.
Smacznego !