Kiedy kupiłam czarny makaron sepiowy, od razu jako dodatek do niego nasunęły mi się krewetki. Kontrast koloru i delikatny smak, wszystko pasowało. Miałam akurat świeżo zapeklowaną i ugotowaną pierś z kurczaka , pasującą smakowo a że lubię łączyć smaki mięsa i ryb czy owoców morza to wykorzystałam ją też. Z warzyw pasowała mi młoda cukinia z ogrodu, mam też na grządce sporo naciowej pietruszki i nieco kolendry, która rozsiała mi się sama w ubiegłym roku , makaron sepiowy z krewetkami został więc nimi wzbogacony. Czosnek podsmażony chwilę na oliwie dopełnił smaku. Powstało pyszne danie , smakujące nawet w upalne letnie dni.
MAKARON SEPIOWY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I KURCZAKIEM
opakowanie sepiowego makaronu ( miałam tagiatelle )
200 g krewetek koktajlowych
150 g piersi kurczaka ( gotowany, pieczony, ja miałam peklowany)
młoda cukinia
oliwa
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki i kolendry, opcjonalnie koperek
sól, pieprz . papryka słodka i chili
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w plastry grubości ok. pół centymetra, solimy i osuszamy po kilkunastu minutach papierowym ręcznikiem z wody, którą puściła. Kładziemy na grilla lub patelnię grillową na kilka minut z każdej strony. Ugrillowane plastry kroimy na mniejsze części.
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy króciutko krewetki w towarzystwie pokrojonych w plasterki ząbków czosnku , dorzucamy zieleninę i kawałki ugotowanego lub upieczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem z młynka, papryką słodką i szczyptą chili.
Makaron rozkładamy na talerzach, mieszamy z krewetkami i dodatkami wraz z oliwą, na której się smażyły, dorzucamy grillowaną cukinię i nieco świeżej zieleniny.
Smakuje to wszystko razem rewelacyjnie, zdaniem rodziny to jedno z najlepszych dań na bazie makaronu, które zrobiłam. Lubię wynalazki kuchenne typu czarny sepiowy makaron. Nowoczesna technika bardzo ułatwia nam życie, usprawnia porozumiewanie się na odległość, sporo na ten temat mozna znaleźć w ofercie interlab.pl .
Podobno makaron sepiowy mozna zrobić też domowym sposobem kupując sam surowiec. Muszę kiedyś spróbowac to zrobić i wymyslić jakieś ciekawe dodatki .
Smacznego !