Potrzeba matką wynalazku – prawda to stara jak świat. W tym roku grzybów było jak na lekarstwo, oszczędzam je więc jak cenny skarb na wigilijne potrawy. Zamiast nich zaczęłam dodawać do potraw …suszone pomidory, które robiłam sama i mam ich pod dostatkiem. Zrobiłam tak z bigosem, a teraz,dodałam je do kapusty, którą podałam z rzucanymi kluskami.
Wyszło danie przepyszne i na prawdę „wypasione”.
KAPUSTA MIESZANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
ćwiartka sporej główki białej kapusty
ćwierć kilo kapusty kiszonej
cebula
kilka suszonych pomidorów
olej, łyżka oliwy od suszonych pomidorów
liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy w ziarnach
sol, pieprz czarny i ziołowy, wędzona papryka
zioła prowansalskie, bazylia
Na oleju z oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę i kawałki suszonych pomidorów. Gdy się zrumienią, podlewamy wodą, dodajemy poszatkowaną białą kapustę i ziarniste przyprawy oraz liść laurowy. Gotujemy to około 20 min, aż kapusta zmięknie i wtedy dodajemy kiszoną ( inaczej biała się nie ugotuje od kwasu). Gotujemy 20-30 min, do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania przyprawiamy pieprzami, papryką i ziołami, dosalamy do smaku. Podajemy z łazankami lub kluskami rzucanymi ( wcześniej podlinkowane).
Dzięki suszonym pomidorom i przyprawom prozaiczna kapusta z kluskami zmieniła się w danie niemal poetyczne… Nie powiem, ile zjadł mój syn…
Smacznego !
Pyszne danie!
Dla mnie odmiana od mięsa,a nawet ryb.
Mam na to ochotę.
Ja zawsze wiedziałam, że Ty jesteś bardzo pomysłowa:)
Wiosenko, dziękuję 🙂
Wynalazek genialny. A co do grzybów to rzeczywiście. U nas nie było prawie wcale.
oj taka kapusta to fajna rzecz , pyszna
Z kombinacji wiele pysznych rzeczy wychodzi-jak widać!:)
Jaka jestem głodna Grazynko, nie masz litości 🙂
Majanko, to częstuj się 🙂
Zdecydowanie fajna odmiana dla mięcha i to jeszcze z ulubionymi pomidorkami 🙂
Szarlotku, u mnie już 2/5 rodziny nie je mięsa…
Z suszonymi to rzeczywiście wypas! 🙂
A kto zaprzestał, Julia?
Tak Oczko, przecież nie Marcin…