Jak co roku ostatnio robię dla bliskich jadalne prezenty. Na zdjęciu widać cytrynki w rumie z dodatkiem pigwy z nalewki i czeko-dżem bananowy.
Robiłam już podobne przetwory, czasu dziś mam niewiele, więc przepisy krótkie ; linki do podobnych plus zmiany :
CYTRYNKI W RUMIE
Pokrojone cytryny zrobiłam podobnie jak tutaj, bez cynamonu, dodając rum zamiast pigwówki i brązowy cukier. Pyszne na zimę do herbatki 🙂
CZEKO-DŻEM BANANOWY
Przepis prosty : do domowej polewy czekoladowej dodałam pokrojone w kostkę banany ( jeden na szklankę polewy), pogotowałam chwilę i włożyłam do słoiczka. Pyszne do naleśników, wafli i wyjadane łyżeczką.
Takie prezenty na pewno ucieszą wszystkich, czeko-dżem robi się błyskawicznie, jeszcze zdążycie przed pierwszą gwiazdką 🙂
Wesołych i smacznych Świąt wszystkim czytelnikom bloga ! Niech wspólny stół połączy nas wszystkich rozmowami nie tylko o jedzeniu a przysmaki wprawią nas w dobry humor i stworzą przyjazną atmosferę 🙂
Smacznego !