Gulasz wieprzowy ze świeżymi pomidorami

gulasz z pomidorami1

Już nieraz pisałam na blogu, ze staram się jeść sezonowo . Do wczorajszego mięsa, które robiłam na obiad dodałam świeżych pomidorów, które znacznie ożywiły sos. Mięso z wieprzowej łopatki, usmażone z dużą ilością cebuli i doprawione sporą ilością smakujących słońcem pomidorów z ogródka wybitnie zyskało na smaku . Poza tym chyba wszyscy wiedzą, że gotowane pomidory zawierają zdrowy likopen, który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed nowotworami.

 

GULASZ WIEPRZOWY W SOSIE POMIDOROWO-CEBULOWYM

Ok.1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej

2 cebule

ok 30 dkg pomidorów ( u mnie czerwone i żółte)

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia świeża

rosół do podlewania

Olej do smażenia

Mięso  pokroiłam w kostkę, obsypałam solą, pieprzem z młynka , papryką i podsmażyłam partiami na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka.

Dusiłam do miękkości podlewając rosołem. Kiedy mięso było już prawie miękkie dodałam pomidory, rozgotowane osobno w niewielkiej ilości rosołu i przetarte przez sito.

Zawsze mam dylemat, czy obierać pomidory i zyskiwać na wyglądzie dania czy dodawać je ze skórką , która nieciekawie wygląda, gdy pomidory się już rozpadną ale za to nadaje sporo smaku.  Najchętniej rozgotowuję pomidory osobno , przecieram przez sito i dodaję do dania. Tym razem do ich gotowania wrzuciłam listki świeżej bazylii.

Takie dylematy przy gotowaniu miewa też mój ulubiony bohater z powieści Murakamiego, Tengo . Pamiętam jak poznawałam go w powieści 1Q84 – najpierw podczas rozmowy z redaktorem Komatsu. Kiedyś ze zdziwieniem zobaczyłam to nazwisko na maszynie budowlanej przy jednej z wielu robót komunikacyjnych w Poznaniu… Aż ciekawa byłam, co to takiego , poszukałam więc na http://www.serwis-kop.pl/kategoria/czesci-caterpillar. Ale to chyba dość popularne w Japonii nazwisko.

Wracając do mięsa – poddusiłam je z pomidorkami  jeszcze trochę razem, odparowałam nieco do gęstości sosu. Świetnie smakowało do ziemniaków i sałatki ze świeżo ukiszonych ogórków i pomidorków, a jakże. Jedzmy je pod różnymi postaciami póki sezon.

Smacznego !

 

gulasz z pomidorami

2 przemyślenia nt. „Gulasz wieprzowy ze świeżymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.