Golonka to raczej męskie danie. Gdy na wieczorze integracyjnym na Blog Forum w Gdańsku rozmowa zeszła na blogi kulinarne i jedzenie, Kominek zapytał mnie, czy mam na blogu przepis na golonkę. Mam dwa- na golonkę w kapuście i po chińsku, ale mojej popisowej, w piwie – jeszcze nie miałam. Postanowilam nadrobić to niedopatrzenie i podać przepis, tym bardziej, że gościmy dziś kolegę męża – również wielbiciela golonki. Przepis dedykuję Kominkowi a jego blog jest w moich ulubionych z boku.
GOLONKA W PIWIE
po porcji golonki na osobę
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz w ziarnach, jałowiec
Do posypania golonki:
Łyżeczka majeranku
po pół łyżeczki pieprzu czarnego, ziołowego, papryki slodkiej, tymianku
pół łyżeczki mielonego imbiru
łyżka przyprawy warzywnej ( Vegeta, warzywko itp- opcjonalnie)
Butelka piwa
malą cebula
kawałek wędzonego boczku
Najpierw gotujemy wywar z warzyw jak do rosołu, dodając boczek, czosnek, jałowiec, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy się zagotuje, wrzucamy golonki – zależy nam bardziej na smaku mięsa niż wywaru, dlatego tak, a nie do zimnego. Gotujemy około godziny. Część wywaru zostawiamy do podlewania mięsa, z większości możemy zrobić
Wszystkie przyprawy mieszamy na talerzu i posypujemy nimi przestudzoną golonkę po wyjęciu z wywaru. Smażymy w rondlu lub brytfannie na oleju lub smalcu, dodając pokrojoną cebulę ( ja wolę na oleju).Gdy zrumieni się a nawet zbrązowieje, podlewamy piwem i przykrywamy pokrywką. Zaglądamy tam co jakiś czas i podlewamy na zmianę piwem i wywarem z mięsa. Trzeba uważać, bo skórka od golonki lubi się przypalać. Trwa to od godziny do półtorej. Gdy golonka jest miękka, możemy zagęścić sos, wlewając w niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtaną w 1/3 zsklanki wody. Zwykła mąka psuje smak sosu.
Podajemy obowiązkowo z musztardą i najlepiej z ziemniakami ( do sosu) , w towarzystwie kiszonej kapusty, ugotowanej z niewielką ilością tłuszczu i tymi samymi przyprawami, co wywar.Oczywiście popijamy zimnym piwem !
Gościowi bardzo smakowała, mam nadzieję, że jak Kominek sobie taką zrobi, to też będzie zadowolony … Smacznego !
Zobaczcie, co znalazlam w siatce z ziemniakami ! Moim zdaniem ten ziemniak-serce powinien zostać symbolem Wielkopolski, krainy pyry, czyli ziemniaka.
Golonkę uwielbiam! Ziemniak prześliczny:)