Sałata w winegrecie to mój ulubiony dodatek do obiadów i robię ją przez okrągły rok, zmieniając dodatki w zależności od sezonu. Najbardziej lubię ją póżnym latem, z pachnącymi od słońca pomidorami, świeżą papryką i ogórkami. Zimą dodaję do niej warzywa konserwowe a czasami i coś konkretnego.
Na kiermaszu świątecznym w Poznaniu trafiłam na stoisko Górala w stroju ludowym, który serwował różne oscypki. Na miejscu zjadłam grillowanego z żurawiną, a do domu kupiłam trochę różności, między innymi serowe sznurki. Bardziej, niż te wędzone lubię białe , więc pomyślałam , że ich smak dobrze się skomponuje z konserwowymi warzywami i dodałam je do sałaty.
SAŁATA W WINEGRECIE Z SEROWYMI SZNURKAMI
pół głowki sałaty
duży pomidor
dwa ogórki konserwowe
kilka kawałków konserwowej papryki
kila mini-kolb kukurydzianych
łyżka octu winnego
trzy łyżki oliwy
sól, pieprz ziołowy
bazylia, tymianek
kilka serowych sznurków
Sałatę po umyciu i osuszeniu porwałam na kawałki i posoliłam w misce. Dodałam pokrojony pomidor i konserwowe warzywa. Z oliwy, octu winnego i przypraw zrobiłam winegret, ubijając intensywnie widelcem. Polałam sałatkę, wymieszałam, na końcu posypałam kawałkami serowych sznurków. Ich smak faktycznie dobrze się skomponował z kwaskowatymi warzywami, sałatka wszystkim się spodobała. Smacznego !
Jak przygotowania do świąt ? Ja mam zawekowaną kapustę z grzybami, dziś gotuję bigos. A wszystkim, którzy chcą mieć pyszny barszczyk wigilijny na kwasie buraczanym polecam mój zeszłoroczny wpis