U nas na targu pojawiły się brązowe pieczarki, bardziej aromatyczne niż te białe, o lekko leśnym zapachu. Bardzo mi przypadły do gustu i dodałam je do smażonego szpinaku . Zrobiłam do tego rzucane kluski i wyszło bardzo smakowite danie.
SZPINAK Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI DO RZUCANYCH KLUSEK
20 dkg brązowych pieczarek
ok. 30 dkg świeżego szpinaku
duża cebula
kawałek pora
łyżka mąki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
olej do smażenia
sól, pieprz czarny i ziołowy
gałka muszkatołowa, tymianek
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, z dodatkiem pieprzu. Na osobnej patelni podsmażamy jedną warstwą pokrojone na plastry pieczarki. Do cebuli dodajemy najpierw plasterki pora, potem pokrojone niezbyt drobno liście szpinaku, etapami ( będą szybko zmniejszać objętość) i solimy, by nie straciły koloru, Gdy szpinak się usmaży, oprószamy to mąką, szybko mieszamy, rozprowadzamy zimnym bulionem warzywnym. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy gałką muszkatołową i tymiankiem, ewentualnie dosalamy.
Sos mieszamy z kluskami i wcinamy z apetytem, jak moi młodzi goście. Wyobraźcie sobie, że nastoletnia koleżanka mojej córki po raz pierwszy jadła szpinak !
Smacznego !
rewelacja!! 🙂
pychota!!!
Potwierdzam 🙂
Ależ to smacznie wygląda Grazynko 🙂
Mniam:)
I nieźle smakuje Majanko 🙂
A wiesz, że jeszcze nie miałam okazji z brązowymi? Dobry pomysł na danie.
Oczko, spróbuj- brązowe są pyszne . A ugrillowane jak smakują 🙂
Ajć zjadłabym takich domowych kluseczek:)
ale apetycznie wyglada :)))
Ciekawa propozycja, muszę sprawdzić przepis mniam mniam