Zupa-krem z pora z pekinką i ziołami

krem z pora z ziołami.1

Niezbyt efektowna w wyglądzie ale pyszna w smaku, jedna z moich ulubionych zup-kremów. Takie na bazie pora już pokazywałam, ta jest nieco inna. Nieco ostry smak pora łagodzi dodatek kilu liści kapusty pekińskiej a uzupełniają wszystko aromatyczne zioła. Rozgrzewająca i sycąca zupa, odpowiednia na koniec ( mam nadzieję !) zimy .

 

ZUPA-KREM Z PORA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I ZIOŁAMI

duży  por

2 marchewki

pół selera, pietruszka

3-4 ziemniaki

3-4 liście kapusty pekińskiej

sól, pieprz ziołowy,pieprz młotkowany z kolendrą

majeranek, zioła prowansalskie

2 łyżki oliwy

Białą część pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na oliwie, razem z pieprzem ziołowym. Wlałam wodę dodałam  obrane i pokrojone : marchewki, pietruszkę i seler. Gdy się to pół godziny pogotowało, wkroiłam ziemniaki, dodałam sól ,  resztę pora wraz z zielonymi liśćmi oraz kapustę pekińską i pogotowałam jeszcze około 20 minut. Dodałam zioła i pieprze, zagotowałam krótko. Zmiksowałam.

Zupa wyszła pyszna,kremowa, aksamitna i aromatyczna. Dzieci zjadły ją z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego. Teraz, w czasie zimnej wilgoci za oknem, to doskonała zupa na rozgrzewkę.

Smacznego !

krem z pora z ziołami

10 przemyśleń nt. „Zupa-krem z pora z pekinką i ziołami

  1. Zupa-krem z pora to moje comfort food, tylko dodaję do niej zawsze trochę pleśniowego sera, ale Twojej wersji też muszę spróbować, bo zapowiada się pysznie 🙂 pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.