Trwa czekoladowy weekend, więc wymyśliłam coś łatwego do zrobienia a jednocześnie pysznego. To jedna z ulubionych w naszym domu form słodyczy – domowa czekolada ze starego przepisu bazującego na kakaowej polewie. Tym razem wypełniona pokruszonymi herbatnikami i zmielonymi orzechami. a że otworzyłam niedawno syrop akacjowy, to dla aromatu dodałam dwie łyżki.
BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, HERBATNIKAMI I SYROPEM AKACJOWYM
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
dwie łyżki syropu akacjowego
40 małych herbatników
1/2 szklanki zmielonych orzechów ( miałam włoskie i ziemne)
Masło, mleko, cukier i kakao wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu.
Herbatniki włożyłam do kuchennej ściereczki i potłukłam tłuczkiem do mięsa. Część była w proszki, część w kawałkach i tak miało być. Po zdjęciu z ognia dolewamy do polewy syrop akacjowy, wsypujemy zmielone orzechy i pokruszone herbatniki, mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Zastudzamy w dowolnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, potem możemy trzymać blok w lodówce. Ale długo tam nie pozostanie, bo jest pyszny i aromatyczny. Ja musiałam dobrze schować, bo robiłam wczoraj pod wieczór a zdjęcia chciałam zrobić w świetle dziennym. Po zrobieniu zdjęć rozszedł się błyskawicznie, już niewiele go zostało.
Polecam wszystkim amatorom domowej czekolady.
Smacznego !
Od lat nie jadłam bloku czekoladowego ! do niedzielnej kawy jak znalazł Grażyna!
dobry pomysł-dawno nie robiłam bloku
Cieszę się więc, ze Wam przypomniałam 🙂
Taki blok czekoladowy to pyszna, super sprawa!:)
Majanko, ja robię często, bo dzieciaki uwielbiają 🙂
Z syropem musi byc jeszcze pyszniejszy niż taki zwykły
Tak, pachniał latem 🙂
Grazynko bardzo fajna propozycja; ja cos w tym roku zapomnialam o tym dniu
Iza, ja juz czwarty raz brałam w nim udział 🙂
takie pyszności serwujesz, że normalnie oprzeć sie trudno 🙂 Dziękuję za przyłączenie do zabawy 🙂 Pozdrawiam!