Niezbyt efektowna w wyglądzie ale pyszna w smaku, jedna z moich ulubionych zup-kremów. Takie na bazie pora już pokazywałam, ta jest nieco inna. Nieco ostry smak pora łagodzi dodatek kilu liści kapusty pekińskiej a uzupełniają wszystko aromatyczne zioła. Rozgrzewająca i sycąca zupa, odpowiednia na koniec ( mam nadzieję !) zimy .
ZUPA-KREM Z PORA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I ZIOŁAMI
duży por
2 marchewki
pół selera, pietruszka
3-4 ziemniaki
3-4 liście kapusty pekińskiej
sól, pieprz ziołowy,pieprz młotkowany z kolendrą
majeranek, zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
Białą część pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na oliwie, razem z pieprzem ziołowym. Wlałam wodę dodałam obrane i pokrojone : marchewki, pietruszkę i seler. Gdy się to pół godziny pogotowało, wkroiłam ziemniaki, dodałam sól , resztę pora wraz z zielonymi liśćmi oraz kapustę pekińską i pogotowałam jeszcze około 20 minut. Dodałam zioła i pieprze, zagotowałam krótko. Zmiksowałam.
Zupa wyszła pyszna,kremowa, aksamitna i aromatyczna. Dzieci zjadły ją z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego. Teraz, w czasie zimnej wilgoci za oknem, to doskonała zupa na rozgrzewkę.
Smacznego !
..ja lubię zupy więc i ta mnie zaciekawiła
Polecam, bo pyszna 🙂
Dobrą, domową zupą mogłabym zajadać się na śniadanie, obiad i kolację 🙂
Podobnie jak ja i moja Córa 🙂
Bardzo lubię warzywne zupy-kremy 🙂
Kasiu, ja też i ostatnio często je robię 🙂
a ja dawno nie robiłam zupy, chyba najwyższa pora
Iza, na zupę zawsze jest pora 🙂
Zupa-krem z pora to moje comfort food, tylko dodaję do niej zawsze trochę pleśniowego sera, ale Twojej wersji też muszę spróbować, bo zapowiada się pysznie 🙂 pozdrawiam ciepło!
Olu, to ja spróbuję z serem 🙂