Surówki z młodej kapusty

Teraz kapusta jest najlepsza na surówki – młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej sokiem z małosolnych ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same ogórki tez warto dodać,  świetnie pasuje też do nich koperek. Właśnie one i jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.

Aby uzyskać efekt soczystości młodej kapusty wystarczy ją posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.

 

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I MAŁOSOLNYM OGÓRKIEM

 

1/4 główki młodej kapusty

2 jabłka

2 spore małosolne ogórki

2 łyżki soku z tych ogórków

2 łyżki oliwy

sól, pieprz ziołowy

szczypta cukru

posiekany koperek

Kapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne ogórki i jabłka. Dodajemy sok z ogórków, oliwę, koperek i pieprz ziołowy do smaku oraz  szczyptę cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.

 

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPKĄ I MARCHEWKĄ

1/4 główki młodej kapusty

1/2 kalarepki

2-3 młode marchewki

sól, pieprz czarny

łyżka posiekanego koperku

2 łyżki soku z małosolnych ogórków

2 łyżki oliwy

szczypta cukru

Podobnie ja powyżej, kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce marchewki i kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.

 

Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 526 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Surówki z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.