Teraz kapusta jest najlepsza na surówki – młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej sokiem z małosolnych ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same ogórki tez warto dodać, świetnie pasuje też do nich koperek. Właśnie one i jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.
Aby uzyskać soczyste surówki z młodej kapusty wystarczy pokrojoną kapustę posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.
SURÓWKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I MAŁOSOLNYM OGÓRKIEM
1/4 główki młodej kapusty
2 jabłka
2 spore małosolne ogórki
2 łyżki soku z tych ogórków
2 łyżki oliwy
sól, pieprz ziołowy
szczypta cukru
posiekany koperek
Kapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne ogórki i jabłka. Dodajemy sok z ogórków, oliwę, koperek i pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.
SURÓWKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPKĄ I MARCHEWKĄ
1/4 główki młodej kapusty
1/2 kalarepki
2-3 młode marchewki
sól, pieprz czarny
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki soku z małosolnych ogórków
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
Podobnie ja powyżej, kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce marchewki i kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.
Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.
Smacznego !
Muszę spróbować tej sałatki bo jeszcze takiej nie jadłam:)
Wiosenko, warto ! Smacznego 🙂
będę musiała spróbowac i twojej wersji ;))
Pycha! Nigdy nie łączyłam z ogórkiem małosolnym.
Majanko, spróbuj 🙂