Sernik marcepanowy

sernik marcepanowy
sernik marcepanowy

Na Wielkanoc nie może u nas zabraknąć sernika. Staram się wymyślać coraz to nowe dodatki do mojego bazowego przepisu. Niedawno córka piekła sernik z białą czekoladą i malinami i ta biała czekolada dała mi do myślenia. Postawnowiłam zrobić sernik marcepanowy w klimatach podobnych do masy na mazurek i dodałam marcepanowe batony, z dodatkiem ciemnej czekolady – stąd lekko beżowy kolor . Początkowo miał byc to jasny „chlebek” marcepanowy , ale schowałam go tak dobrze, że znalazł się dopiero następnego dnia po upieczeniu 😉 Ale dzięki temu sernik był ciekawszy w smaku a kolor też wyszedł ładny. Biała czekolada też była ważnym składnikiem , nadała sernikowi kremową konsystencję i aksamitny smak. Marcepan doskonale te smaki uzupełnił a struktura przypominała sernik chałwowy.

SERNIK MARCEPANOWY

  • Kilogram twarogu sernikowego
  • 30 dkg wiejskiego, tlustego twarogu
  • 10 dkg białej czekolady
  • 20 dkg marcepanu
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-4 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiejski twaróg mielimy. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, dodając masło i część cukru ( 2 łyżki). Do rozpuszczonej dodajemy kawałki marcepana i mieszając rozpuszczamy wszystko. Studzimy do temperatury pokojowej , mieszając, by masa była gładka.

Zmielony twaróg wkładamy do miski i dodajemy po łyżce ser z wiaderka , mieszając dokładnie . Stopniowo, na zmianę wbijamy po jednym jajku i dodajemy cukier. Gdy dodamy cały ser, wlewamy przestudzoną masę czekoladowo-marcepanową dokładnie mieszając. Na koniec ostrożnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i powoli mieszamy.

Masę serową wlewamy do natłuszczonej formy ( 20-30 cm) . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 100 C i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia, na koniec uchylamy piekarnik, po 15-20 minutach wystawiamy sernik. Tak pieczony nie powinien mocno opaść , będzie też kremowy i wilgotny.

Na święta doskonale się sprawdził i wszystkim bardzo smakował.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.