To przepis, który dostałam od Cioci mojego męża i postanowiłam go wypróbować na sylwestrowĄ kolację. Wymaga nieco trudu, bo trzeba zmiękczyć i rozwałkować serki topione, nadziać je kawałkami szynki i konserwowymi warzywami, zrolować i zastudzić w lodówce, a potem pokroić na koreczki.
Ciocia zmiękczała serki w gorącej wodzie – ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej.
MINI-ROLADKI SEROWE Z SZYNKĄ I WARZYWAMI
2 serki topione kremowe
kolorowa papryka konserwowa
ogórki konserwowe
szynka
Serki zmiękczyłam w kuchence mikrofalowej, minutę na 300 W. Na większej mocy nie radzę, bo mogą się za bardzo stopić. Posmarowałam olejem wałek i deskę i rozwałkowałam serki na grubość ok. 1/2 cm. Ułożyłam na nich wąskie paski szynki i konserwowej papryki oraz ogórka, zwinęłam w rulon i trochę pokulałam na desce, żeby pod wpływem ciepła lepiej się połączyły.
Wstawiłam do lodówki i po 3 godzinach pokroiłam na grube plastry. Mimo, że są przeznaczone na kolację, spróbowałam – są bardzo smakowite, smak konserwowych warzyw i szynki ładnie harmonizuje z serkami i nie wymagają już żadnych przypraw. Polecam z czystym sumieniem jako imprezową przekąskę.
Smacznego !
WSZYSTKIM MOIM BLOGOWYM GOŚCIOM ŻYCZĘ WIELE SZCZĘŚCIA I SPEŁNIENIA MARZEŃ W NOWYM ROKU !
GRAŻYNA
Grażynko bardzo fajny pomysł z tymi serkami…;))) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!
Dziękuje Iza i nawzajem 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku Grazynko dla Ciebie i Twojej Rodziny!:)
Nawzajem Grażynko:)
Majanko, Wiosenko- dziękuję 🙂
Bardzo fajna przekąska:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)
No wiesz….To jest genialne i jakie proste 🙂