Mini-roladki serowe i życzenia

 

To przepis, który dostałam od Cioci mojego męża i postanowiłam go wypróbować na sylwestrowĄ kolację. Wymaga nieco trudu, bo trzeba zmiękczyć i rozwałkować serki topione, nadziać je kawałkami szynki i konserwowymi warzywami, zrolować i zastudzić w lodówce, a potem pokroić na koreczki.

Ciocia zmiękczała serki w gorącej wodzie – ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej.

 

MINI-ROLADKI SEROWE Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

 

2 serki topione kremowe

kolorowa papryka konserwowa

ogórki konserwowe

szynka

Serki zmiękczyłam w kuchence mikrofalowej, minutę na 300 W. Na większej mocy nie radzę, bo mogą się za bardzo stopić.  Posmarowałam olejem wałek i deskę i rozwałkowałam serki na grubość ok. 1/2 cm. Ułożyłam na nich  wąskie paski szynki i konserwowej papryki oraz ogórka, zwinęłam w rulon i trochę pokulałam na desce, żeby pod wpływem ciepła lepiej się połączyły.

Wstawiłam do lodówki i po 3 godzinach pokroiłam na grube plastry. Mimo, że są przeznaczone na kolację, spróbowałam – są bardzo smakowite, smak konserwowych warzyw i szynki ładnie harmonizuje z serkami i nie wymagają już żadnych przypraw. Polecam z czystym sumieniem jako imprezową przekąskę.

Smacznego !

 

WSZYSTKIM MOIM BLOGOWYM GOŚCIOM ŻYCZĘ WIELE SZCZĘŚCIA I SPEŁNIENIA MARZEŃ W NOWYM ROKU !

GRAŻYNA

 

7 przemyśleń nt. „Mini-roladki serowe i życzenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.