Sałatka z selera z ananasem i kukurydzą

 

Sałatkę na bazie konserwowego selera z ananasem i orzechami robię zawsze tradycyjnie na sylwestra. W tym roku wzbogaciłam ją o kukurydzę z puszki i było to dobre posunięcie – dodała jej nutki słodyczy i chrupkości. Całość , po doprawieniu imbirem wyszła bardzo smaczna i cieszyła się powodzeniem.

 

SAŁATKA Z SELERA Z ANANASEM I KUKURYDZĄ

 

słoik konserwowego selera

Kilka plastrów ananasa z puszki

duże jabłko

pół puszki kukurydzy

kilka orzechów włoskich

szczypta imbiru

pieprz świeżo zmielony

ok. 1/2 szklanki majonezu

Seler i kukurydzę odsączamy dokładnie, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i starte na grubej tarce jabłko. Możemy dodać odrobinę soli, ale nie jest to konieczne. Przyprawiamy szczyptą imbiru i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, mieszamy z majonezem i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Smaki są zharmonizowane, jabłko dodaje świeżości, kukurydza i orzechy chrupią, pieprz nadaje pikanterii. Pasuje do łagodnych w smaku wędlin ( miałam peklowaną pierś kurczaka) a i sama w sobie jest pyszna.

Poniżej na zdjęciu w sztucznym świetle- wyszła mi żółta. Kiedyś spotkałam się z określeniem- żółta sałatka, może była z podobnych składników ? Jak zwał, tak zwał, smakuje wyśmienicie.

Smacznego !

 

11 przemyśleń nt. „Sałatka z selera z ananasem i kukurydzą

  1. Grażynko też lubię takie sałatki z selerem. Jeszcze dawno temu jak nie miałam bloga dostałam od kolezanki przepis na taka salatke i pamietam ze były w niej rodzynki i chyba jablka też. Bardzo mi smakowała. Musze odszukać karteluszkę i zrobić;))) Dzieki za przypomnienie….pozdrawiam

  2. Właśnie jestem na etapie sałatek i każda propozycja jest mile widziana 🙂 Ten dodatek imbiru brzmi ciekawie 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Niech przyniesie ci wiele radości i spełni marzenia 🙂

  3. Znam kilka wersji podobnych sałatek. Ale pomysł na doprawienie imbirem jest nowy i może być ciekawy:P Tak poza tym jutro startuje druga edycja mojej akcji, która Ci się wtedy spodobała. Mam nadzieję, że się przyłączysz:D

  4. Właśnie zrobiłam i jestem zachwycona , jest przepyszna a imbir dodał takiej zaskakującej ostrości która czuje się dopiero po chwili i jest taką kropką nad i.Rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.