Gotowany bób w sosie czosnkowym

bób w sosie czosnkowym

 

Sezon na bób w pełni a ja bardzo lubię to warzywo. Pokazywałam już bób w sałatce z grillowanymi warzywami, teraz przyszła kolej na klasyczną jarzynkę na ciepło. Sam bób jest mało wyrazisty w smaku, do sosu na bazie zasmażki dodałam więc trochę czosnku. Zrobiłam te potrawę głównie z myślą o mojej wegetariance, bo bób to nieocenione źródło białka roślinnego.

 

BÓB GOTOWANY W SOSIE CZOSNKOWYM

 

ko. 1/2 kg bobu

łyżeczka cukru

szczypta soli

sos:

2 łyżki oleju

kopiasta łyżka mąki

szklanka buliony warzywnego

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Bób ugotowałam wrzucając do sporej ilości zimnej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru. Gotowałam na dużym ogniu  z dodatkiem gałązki koperku 15 minut od zagotowania, posoliłam pod koniec. Spróbowałam kilku ziaren różnych rozmiarów – były miękkie- odcedziłam go, lekko przestudziłam i obrałam.

Sos zrobiłam na bazie zasmażki : Na oleju podsmażyłam drobniutko posiekany czosnek, chwilę tylko, dodałam mąkę i mieszając zrobiłam rumianą zasmażkę . Rozprowadziłam ją zimnym bulionem, mieszając intensywnie, żeby nie było grudek. Po zagotowaniu doprawiłam solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Ciepły sos wymieszałam z obranym bobem.

Wyszło pyszne warzywne danie, które polecam szczególnie wegetarianom i weganom. Ale na pewno każdemu posmakuje – cieszmy się świeżymi warzywami, póki na nie sezon !

Smacznego !

 

bób w sosie czosnkowym1

6 przemyśleń nt. „Gotowany bób w sosie czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *