Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

cukinia faszerowana

 

W tym roku cukinie wyhodowane z nasion w naszym ogrodzie dojrzały wyjątkowo szybko. Po powrocie z weekendu zauważyłam, że pierwsza z nich miała już wielkość prawie jak moja ręka do łokcia ( a kończyny mam długie). Podzieliłam ją na części, wydrążyłam ( jest młodziutka, prawie nie ma pestek) i poddusiłam na parowej patelni, nadziewając farszem ze zdrowej  kaszy jaglanej i podsmażonych resztek cukinii z dodatkami. Smakowała wspaniale 🙂

 

CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ Z WARZYWAMI

 

spora cukinia

ok. 150 g kaszy jaglanej

mała cebula

spory pomidor

sól, pieprz, papryka słodka i wędzona

natka pietruszki

trochę bulionu ( warzywnego)

olej do smażenia

trochę mięsa mielonego dla męskiej wersji

Obraną i wydrążoną cukinię posoliłam i podzieliłam na kawałki. Środek pokroiłam w kostkę.

Kaszę jaglaną ugotowałam wg. przepisu, najpierw przelewając ja wrzątkiem, by straciła goryczkę. Lekko przestudziłam.

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam kostki cukinii i pomidora pozbawionego pestek, przesmażyłam , dodałam przyprawy i wymieszałam z przestudzoną kaszą.

Mięso mielone podsmażyłam na patelni z solą i pieprzem, aż zmieniło kolor. Dodałam do części farszu ( tej męskiej).

Farszem nadziałam cukiniowe łódki , położyłam na parowej patelni z cienką warstwą oleju, podsmażyłam. Podlałam nieco bulionem i dusiłam pod przykryciem, aż cukinie zmiękły ale zachowały jędrność.

Zarówno wersja wege jak i męska z mięsem wyszły pyszne. Kasza jaglana w towarzystwie dobrze przyprawionych warzyw to doskonały farsz do młodej cukinii.

Smacznego !

 

cukinia faszerowana1

(Odwiedzone 707 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.