Pokrzywa, to paskudne zielsko, co parzy, ma w maju szczególne właściwości lecznicze. Łyżka soku z młodych pokrzyw dodana do szklanki wody i posłodzona łyżeczką miodu to napój pełen witamin i mikroelementów, zalecany na wiosenne osłabienie i na oczyszczenie organizmu.
Ja w ubiegłym roku dodawałam liście młodych pokrzyw do różnych zup i sosów (patrz kategoria Jadalne chwasty) i dzięki temu przez zimę i wiosnę całą moja rodzinka prawie nie chorowała, widać pomogło nam to wzmocnić odporność organizmu. Ususzyłam też pokrzywy na herbatkę wzmacniającą włosy i korzystałyśmy z niej z córkami.
W tym roku mam zamiar robić tak samo. Dodałam już trochę młodych liści pokrzyw do miksowanej zupy warzywnej, podobnej do tej . Przepis na klasyczną zupę z młodych pokrzyw można też zobaczyć w tym wpisie.
Teraz pora na zieloną zupę z tego „zielska” z dodatkiem szczawiu i mięty. Wszystko mam pod ręką w ogródku, więc nie miałam problemów z szukaniem. Znaczny udział szczawiu natchnął mnie na dodanie jajek na twardo do zupy, co uatrakcyjniło jej smak.
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW ZE SZCZAWIEM I MIĘTĄ
pęczek włoszczyzny, jak do rosołu
mała cebula
miseczka młodych pokrzyw ( najlepiej czubki i górne liście)
kubek szczawiu
kilkanaście listków świeżej mięty
oliwa
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku
po jajku na twardo na talerz
Do garnka z wodą ( ok 2 litry) wrzuciłam pokrojoną włoszczyznę , liść laurowy i ziele angielskie, posoliłam. Gotowałam ok 20 minut.
W międzyczasie pokrzywy wypłukałam w kilku wodach, szczaw pozbawiłam ogonków i też umyłam. Na oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam liście pokrzyw i krótko przesmażyłam. Wrzuciłam je do zupy, dodałam szczaw i miętę, gotowałam około 10 minut. Zmiksowałam i doprawiłam do smaku pieprzem z kolendrą. Podałam z jajkami na twardo.
Zupa miałam ciekawy, wiosenny i smak, lekko kwaskowy od szczawiu i świeży od mięty. Jajka pasowały idealnie. Polecam na wiosnę jako ciekawostkę i źródło witamin.
Smacznego !
Oryginalna zupka, ciekawe jak smakuje ?
Generalnie jak trochę łagodniejsza szczawiowa 🙂
Na pewno pełna witamin. A dodatek jajka to dobry pomysł 🙂
Tak mi to jajko podpasowało 🙂
ol ol jaka wspaniała pelna zdrowia zupa,…
I smaczna 🙂
fajny jest ten dodatek mięty
Ja miętę bardzo lubię i dodaję do wielu potraw 🙂
Na wywrze z jagnięciny.., w kwietniu 21/22 …, prosto z kotła na ognisku.., w Gzinie czyli w agroturystyce Gzinianka, ta zupa uświetni spotkanie „baraniarzy”…
Piotr, trzymam Cię za słowo 🙂
Ugotuję i dodam śmietankę
smacznego, bardzo mi miło 🙂