Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami

zapiekanka z boczkiem

 

Poniedziałek to dobry dzień na zapiekanki. Można wykorzystać pozostałości z weekendu i skomponować ciekawe danie. Moi domownicy najbardziej lubią takie na bazie ziemniaków ugotowanych w mundurkach – reszta dodatków jest dla nich mało istotna.

Ta zapiekanka pochodzi z późnej jesieni, jej zdjęcia znalazłam w okolicach przełomu października i listopada. Na przełom zimy i wiosny też się więc nadaje. Warstwy zapiekanki sypałam obficie ziołami, co podniosło znakomicie jej smak.

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

 

ok. kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

15 dkg chudego wędzonego boczku

kolorowe papryki

2 duże cebule

ok. 20 dkg żółtego sera w plastrach

kilka pomidorów

sól ziołowa, pieprz młotkowany z kolendrą, papryka słodka

majeranek, tymianek, bazylia – suszone

kolorowy pieprz z młynka

Na suchej patelni podsmażyłam plastry boczku, niewiele tłuszczu się wytopiło, więc dodałam trochę oleju i na tym usmażyłam plastry cebuli i paski papryki , posypując je mieloną papryką i pieprzem z kolendrą, aż się zeszkliły i zmiękły.

Ugotowane ziemniaki obrałam póki ciepłe, lekko wystudziłam i pokroiłam w plastry. Pokroiłam też pomidory.

W żaroodpornym naczyniu układałam warstwami ziemniaki przekładając je boczkiem, usmażonymi warzywami, plastrami sera  i sypiąc obficie solą ziołową, pieprzem z kolendrą, papryką i ziołami. Na wierzchu położyłam plastry pomidorów i przykryłam je serem, sypiąc po wierzchu kolorowym pieprzem z młynka.

Wszystko wstawiłam do piekarnika na 20 minut, na 180 C- aż ser się roztopił.

Takie zapiekanki u nas rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Aha, w osobnym naczyniu zrobiłam małą wersję bez boczku dla córy- wegetarianki. Teraz , z braku świeżych warzyw można wykorzystać  pomidory z puszki a a paprykę zastąpić np. porem. Z resztą – jak to w zapiekankach – można kombinować do woli.

Smacznego !

 

zapiekanka z boczkiem1

10 przemyśleń nt. „Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami

  1. jak ja już tęsknię za malinówkami i innymi pachnącymi słońcem pomidorami… smakowita zapiekanka. znam jej smak bardzo dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.