Pokazywałam już na blogu placek dyniowy na slodko, teraz pora na trochę inny. Dynia ma mało wyrazisty smak i dobrze smakuje z pikantnymi warzywami i przyprawami. Do dyniowego puree dobrałam paprykę , cebulę i natkę pietruszki oraz paprykę , pieprz i pasująca do dyni gałkę muszkatołową . Wyszło smakowite pikantne ciasto.
WYTRAWNY PLACEK DYNIOWY
szklanka przecieru dyniowego
1, 5 szklank mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
dwie cebule
duża czerwona papryka
natka pietruszki
pół łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz czarny i gałka muszkatołowa
Kawałek dyni obrałam , rozgotowałam w niewielkiej ilości wody i zmiksowałam. Ostudziłam, wbiłam dwa jajka, mieszając dodawałam pokrojoną i podsmażoną na oleju paprykę i cebulę, potem olej, mąkę z proszkiem i natkę pietruszkią.Doprawiłam w/w przyprawami.
Piekłam około 45 minut w 180 C. Zjedliśmy go z sosem czosnkowym i doskonale z nim smakował .
Smacznego !
musi byc pyszny np do szklanki herbatki..
Z pewnością świetnie smakuje z sosem czosnkowym, mniam:)
zapewniam,ze byl pyszny 🙂
Mniami, musiało być pyszne! Bardzo lubię takie pikantne wypieki 🙂
fajny 😉 ja bym sobie popiła taki barszczykiem czerwonym
Iza, barszczyk to dobry pomysł:)
oki to nie chce herbatki poprosze z barszczykiem :))
nie ma jak to konstruktywne propozycje 🙂