Jesień raczy nas obficie owocami, w tym moimi ulubionymi gruszkami. Nadają się one nie tylko do słodkich owocowych sałatek, ale swoją słodyczą łamią ciekawie smak wytrawnych sałatek warzywnych, z dodatkami. Tym razem zrobiłam sałatkę pasującą do upieczonego buraczka który mi został . Bazą był delikatny środek masłowej sałaty, do tego gruntowy jeszcze ogórek , wędzona makrela , natka pietruszki i przyprawy. Słodka gruszka doskonale uzupełniła te smaki.
WYTRAWNA SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ I GRUSZKĄ
środek sałaty masłowej
upieczony buraczek
zielony ogórek
gruszka
pół wędzonej makreli
natka piepruszki
sól, pieprz z młynka, estragon
2 łyżki oliwy,
łyżeczka soku z cytryny
Sałatę umyłam, osuszyłam i porwałam na kawałki, posoliłam. Buraczka, ogórka i gruszkę pokroiłam na kawałki, dorzuciłam do sałatki . Dodałam natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny, posypałam pieprzem z młynka i estragonem. Wymieszałam wszystko a na wierzchu poukładałam kawałki wędzonej makreli.
Improwizowana sałatka okazała się harmonijna w smaku – wytrawne warzywa i słona ryba dobrze się skomponowały z gruszką.
Smacznego !
ja poprosze taką ;)))
To połączenie gruszki z makrelą bardzo mnie intryguje.
INTRYGUJĄCE POŁĄCZENIE .Z CHĘCIĄ BYM SKOSZTOWAŁA
dziękuję za mile słowa 🙂